We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.

Bezoek onze speciale pagina over het coronavirus
naar DAS.nl

Wanneer hoef je geen alimentatie te betalen

Bij een scheiding kan het zijn dat er alimentatie betaald moet worden. Er kan sprake zijn van partneralimentatie als jullie getrouwd zijn geweest. Wanneer je met iemand trouwt (of een geregistreerd partnerschap aangaat) ontstaat er een wederzijdse financiële zorgplicht. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn, kan er sprake zijn van kinderalimentatie. Er is een aantal situaties waarin je geen alimentatie (meer) hoeft te betalen.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Hoeveel alimentatie moet ik betalen?

Wil je weten hoeveel je aan partner- of kinderalimentatie kwijt bent? Dit verandert naarmate het inkomen van de ouder(s) stijgt of daalt. Er is dus een indexering van de alimentatie nodig. Dit is voor ieder persoon uiteraard anders.

Wanneer hoef je wél en geen kinderalimentatie te betalen?

Als het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt heeft, vervalt de kinderalimentatie. Dit staat vastgelegd in de wet. Afwijken hiervan is niet toegestaan. Dit bedrag kan wel verlaagd worden indien er goede redenen voor zijn. Denk hierbij aan het kwijtraken van je baan waardoor kinderalimentatie niet meer betaald kan worden. Als jij degene bent die de alimentatie ontvangt, kan deze ook verhoogd worden. Ook dit ligt eraan of hier een goede reden voor is.

In deze situaties kan de kinderalimentatieplicht beëindigd worden:

  • Als het kind de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt.
  • Bij het kwijtraken van je baan of een andere reden waardoor je geen tot nauwelijks inkomsten meer hebt.
  • Als het kind meerderjarig (tussen de 18 en 21 jaar) is en financieel gezien in staat is voor zichzelf te zorgen. Het kind moet hierbij wel al klaar zijn met studeren.

Wanneer wél en geen partneralimentatie betalen?

In deze situaties moet er wel partneralimentatie betaald worden:

  • Duurt het huwelijk langer dan vijf jaar: als er geen afspraken zijn gemaakt over partneralimentatie geldt de wettelijke termijn van 12 jaar.
  • Duurt het huwelijk korter dan vijf jaar en hebben jullie geen kinderen: de partneralimentatie is hierbij gelijk aan de duur van het huwelijk.
  • De ontvanger kan in uitzonderlijke gevallen (binnen 3 maanden) om verlenging vragen aan de rechter. Deze kent dit verzoek alleen toe als de beëindiging van de partneralimentatie erg onredelijk is.

Deze wettelijke termijnen zijn ook van kracht wanneer er sprake is van een geregistreerd partnerschap.

In deze situaties kan de partneralimentatie beëindigd worden:

  • Als je ex partner overleden
  • Als de ontvanger hertrouwt, samen gaat wonen of een geregistreerd partnerschap. Dit moet je wel kunnen bewijzen.
  • Als de wettelijke termijn (12 jaar) verstreken is.
  • Als jullie beiden de partneralimentatie willen beëindigen.

Hoeft er volgens jullie beiden geen alimentatie meer betaald te worden? Dan is het nodig om dit schriftelijk vast te leggen. Dit kan via een advocaat of notaris. De schriftelijke verklaring moeten jullie beiden ondertekenen. Hierna hoeven jullie niet verder naar de rechtbank en is de partneralimentatie beëindigd.

Het kan zijn dat één iemand de partneralimentatie zou willen stoppen, verlagen of verhogen. Wil je ex niet mee werken omdat jullie geen goede relatie met elkaar hebben? Alléén als je een goede reden hebt en dit kunt aantonen, kun je dit via de rechter regelen. Je hebt hierbij een advocaat nodig die een verzoekschrift indient.

Geen alimentatie betalen strafbaar?

Het is verplicht om alimentatie te betalen bij een scheiding. Je moet financieel voor de kinderen en voor elkaar zorgen. Het is dus strafbaar als je geen alimentatie gaat betalen wanneer dit wel zo is afgesproken. Je kunt door de rechter zelfs een lijfsdwang opgelegd krijgen. Dat betekent een zware straf, als jij niet kunt aantonen dat je bijvoorbeeld te weinig inkomen hebt om de alimentatie te betalen.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>