naar DAS.nl

Hoe lang duurt een scheiding

Jullie willen scheiden en het liefst zo snel mogelijk. Veel mensen vragen zich af: hoe lang duurt een scheiding eigenlijk? Dat heeft veel te maken met hoe jullie met elkaar omgaan.Door goed samen te werken kun je met scheidingsmediation al vrij snel scheiden. Maar wat als er ruzie ontstaat? Dan kan de echtscheidingsprocedure soms wel jaren duren.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Hoe lang duurt een scheiding gemiddeld?

Hoe lang een echtscheiding duurt hangt af van hoe goed beide partners nog met elkaar kunnen praten. Ben je het wél met elkaar eens, dan kun je de scheiding al in 6 tot 10 weken regelen. Er hoeft dan geen rechtszaak aan te pas te komen. Jullie kunnen met scheidingsmediation samen tot goede oplossingen komen. Als je het niet met elkaar eens bent, duurt een scheiding veel langer. Een scheiding met twee advocaten (op tegenspraak) kan zelfs meer dan 2 jaar duren. Dat is niet alleen lang, maar het zorgt ook voor hoge kosten. Gelukkig is dit meestal niet het geval. Gemiddeld duurt een echtscheiding namelijk 3 tot 4 maanden.

Waarom duren sommige scheidingen zo lang? Als ex-partners het niet eens worden over bijvoorbeeld het geld of het huis, dan kan een echtscheidingsprocedure wel jaren duren. Zonde, want dat kost niet alleen veel tijd, maar ook geld.

De echtscheidingsprocedure

Voor een echtscheiding moet heel wat geregeld worden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Het begint allemaal met de scheidingsmelding: het moment dat de ene partner aan de ander zegt dat hij wil scheiden. Als dit goed wordt gedaan, duurt de scheidingsprocedure vaak korter. Er ontstaan minder conflicten. Degene die het vertelt, is al verder in het traject dan degene die wordt verlaten. Het kan soms best wat tijd kosten voordat deze de scheiding ook kan accepteren. Natuurlijk kan het zijn dat beide partners het eens zijn met de scheiding, daardoor verloopt het proces sneller. Vervolgens kan de scheidingsprocedure in gang worden gezet:

  1. Afspraken maken: Samen met een scheidingsmediator maken jullie afspraken over onder andere de zorg voor de kinderen, omgangsregeling, kinderalimentatie, verdeling van het vermogen, het huis, partneralimentatie en pensioen.
  2. Echtscheidingsconvenant maken: De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant en – als er kinderen in het spel zijn – het ouderschapsplan.
  3. Ondertekenen: Als het convenant door beide partners is ondertekend, wordt het via een advocaat ingediend bij de rechtbank. Dit wordt meestal door de mediator geregeld.
  4. Rechtbank: De rechtbank controleert het document. Als er minderjarige kinderen zijn boven de 12 jaar, dan wordt er (schriftelijk) naar hun mening gevraagd over de afspraken in het ouderschapsplan. De rechtbank legt de echtscheiding vast in een beschikking.
  5. Beschikking en akte van berusting: Beide partners ontvangen een beschikking en een akte van berusting om te ondertekenen. Vervolgens wordt de beschikking ingeschreven in de registers van de burgelijke stand.
  6. Scheiding is definitief: Zodra de inschrijving bij de gemeente heeft plaatsgevonden, is de echtscheiding definitief.

Hoe lang duurt een scheiding bij de rechtbank? Het verwerken van een scheiding (na het indienen van het echtscheidingsconvenant) door de rechtbank duurt meestal 6 tot 8 weken.

Snel scheiden

Je kan de scheiding pas echt gaan verwerken na afloop van de scheidingsprocedure. Een slepend scheidingsproces is daardoor emotioneel extra zwaar. Daarom is het belangrijk de scheiding zo snel mogelijk te regelen. Mediation is daardoor heel nuttig. Doordat je in gesprek blijft, zal het proces sneller verlopen. Het echtscheidingsconvenant kan dan al in een paar dagen worden opgesteld. Daarna is het alleen nog wachten op de rechtbank.

Wil je versneld scheiden? Dan vraag je een spoedbehandeling aan bij de rechtbank. De eis is wel dat je kunt aantonen dat de versnelde scheiding echt nodig is. Je moet kunnen laten zien dat jij meer haast hebt dan anderen in dezelfde situatie. Als dat slaagt, dan kan het al in twee weken geregeld zijn.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>