Wat doet een echtscheidingsadvocaat?
Jullie gaan scheiden. Er zijn twee verschillende opties bij het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat. De optie die je de meeste kosten gaat besparen is het nemen van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat die voor jou en je ex een echtscheidingsverzoek opstelt en indient.
Zijn jij en je ex het niet eens met bepaalde afspraken of wil slechts één van de twee een echtscheiding? Dan is het beter om beiden een individuele echtscheidingsadvocaat te nemen. De onderhandelingen lopen dan via jullie advocaten. De individuele advocaat zal zich dan alleen voor jouw belangen inzetten en niet voor die van je ex.
Scheiden op tegenspraak
Is de situatie dat jullie beiden een individuele advocaat kiezen? De gebruikelijke manier van procederen is dan scheiden op tegenspraak. Dit verloopt in het begin schriftelijk. Hierna volgt een zitting bij de rechtbank waarna er een uitspraak zal worden gedaan.
- Verzoekschrift door jou of je ex (start)
- Verweerschrift door de andere partij (uiterlijk 8 weken later)
- Mondelinge behandeling met advocaten en partijen (rond de 3-7 maanden later)
- Uitspraak van de rechtbank (tussen de 1-6 maanden na de zitting)
Dit is heel simpel de procedure van een echtscheiding (als geen van beiden een eenzijdig verzoek doet aan de rechtbank). In totaal is de totale duur tussen de 6 en 15 maanden. Uiteraard zal de duur van een echtscheiding op tegenspraak per situatie verschillen.
Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat
Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat staat voor beide partijen in de scheiding. Jij en je ex maken hierbij gezamenlijk afspraken. De advocaat geeft aan welke mogelijkheden er zijn en controleert of er over belangrijke zaken afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over je pensioen, partneralimentatie of kinderalimentatie, de woning en eventueel afspraken over de kinderen. Alle afspraken zullen aan de wet én aan jouw eigen wensen moeten voldoen.
Scheiden zonder echtscheidingsadvocaat
Als je gaat scheiden denk je al snel dat er een echtscheidingsadvocaat bij betrokken moet worden. Als jij en je ex apart van elkaar een advocaat inschakelen, ontstaat vaak een langdurige strijd om bepaalde zaken, zoals jullie kinderen en de alimentatie. Het is ook mogelijk om te scheiden zonder advocaat. In veel gevallen is een mediator een betere keuze. Die bemiddelt tussen de belangen van jullie beiden en zorgt dat de communicatie vlot verloopt. Het doel is dat beide partijen zich goed kunnen vinden in de gemaakte afspraken.