naar DAS.nl

Echtscheidingsadvocaat

In Nederland is het bij een echtscheiding verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Als jij en je ex goed met elkaar overweg kunnen, is een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat de beste optie. Verloopt de communicatie echter niet zo vlot en gaat het meer richting een vechtscheiding? Met een eigen scheidingsadvocaat sta je sterker tegenover je ex partner.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Wat doet een echtscheidingsadvocaat?

Jullie gaan scheiden. Er zijn twee verschillende opties bij het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat. De optie die je de meeste kosten gaat besparen is het nemen van een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat die voor jou en je ex een echtscheidingsverzoek opstelt en indient.

Zijn jij en je ex het niet eens met bepaalde afspraken of wil slechts één van de twee een echtscheiding? Dan is het beter om beiden een individuele echtscheidingsadvocaat te nemen. De onderhandelingen lopen dan via jullie advocaten. De individuele advocaat zal zich dan alleen voor jouw belangen inzetten en niet voor die van je ex.

Scheiden op tegenspraak

Is de situatie dat jullie beiden een individuele advocaat kiezen? De gebruikelijke manier van procederen is dan scheiden op tegenspraak. Dit verloopt in het begin schriftelijk. Hierna volgt een zitting bij de rechtbank waarna er een uitspraak zal worden gedaan.

  1. Verzoekschrift door jou of je ex (start)
  2. Verweerschrift door de andere partij (uiterlijk 8 weken later)
  3. Mondelinge behandeling met advocaten en partijen (rond de 3-7 maanden later)
  4. Uitspraak van de rechtbank (tussen de 1-6 maanden na de zitting)

Dit is heel simpel de procedure van een echtscheiding (als geen van beiden een eenzijdig verzoek doet aan de rechtbank). In totaal is de totale duur tussen de 6 en 15 maanden. Uiteraard zal de duur van een echtscheiding op tegenspraak per situatie verschillen.

Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat

Een gezamenlijke echtscheidingsadvocaat staat voor beide partijen in de scheiding. Jij en je ex maken hierbij gezamenlijk afspraken. De advocaat geeft aan welke mogelijkheden er zijn en controleert of er over belangrijke zaken afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over je pensioen, partneralimentatie of kinderalimentatie, de woning en eventueel afspraken over de kinderen. Alle afspraken zullen aan de wet én aan jouw eigen wensen moeten voldoen.

Scheiden zonder echtscheidingsadvocaat

Als je gaat scheiden denk je al snel dat er een echtscheidingsadvocaat bij betrokken moet worden. Als jij en je ex apart van elkaar een advocaat inschakelen, ontstaat vaak een langdurige strijd om bepaalde zaken, zoals jullie kinderen en de alimentatie. Het is ook mogelijk om te scheiden zonder advocaat. In veel gevallen is een mediator een betere keuze. Die bemiddelt tussen de belangen van jullie beiden en zorgt dat de communicatie vlot verloopt. Het doel is dat beide partijen zich goed kunnen vinden in de gemaakte afspraken.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>