naar DAS.nl

Echtscheiding aanvragen

Voor het aanvragen van een echtscheiding heb je altijd een advocaat of mediator nodig. Als je de scheiding snel wil regelen, is mediation vaak de beste optie. Pas als de afspraken vastliggen, kan je het scheidingsverzoek indienen.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Echtscheiding aanvragen zonder advocaat

Je kan niet scheiden zonder advocaat. Uiteindelijk is er altijd een advocaat nodig om de scheidingspapieren in te dienen. Wel kun je voor het regelen van de scheiding kiezen voor mediation. Je hoeft dan meestal zelf geen advocaat meer in te huren. Zo kun je de scheiding aanvragen zonder advocaat. Jullie huren samen 1 mediator in die de hele aanvraag voor je uit handen neemt. Dat is niet alleen sneller, maar ook goedkoper.

Echtscheiding aanvragen zonder partner

Helaas lukt het niet altijd om er samen uit te komen. Je kan dan een eenzijdige echtscheiding aanvragen. Dit doe je als het niet lukt om samen met je partner een verzoek in te dienen. In dit geval heb je altijd een advocaat nodig. Wees er op tijd bij, voordat jouw partner het verzoek indient. Je hebt dan meer tijd om samen met jouw advocaat de zaak voor te bereiden.

Wat zijn de kosten van een scheidingsaanvraag?

Een scheiding aanvragen kan niet gratis of via een formulier. De kosten van een scheiding hangen in eerste instantie af van wie je inhuurt. Voor het scheidingsverzoek betaal je altijd griffierecht aan de rechtbank.

Scheiding aanvragen in het buitenland

Wil je scheiden terwijl je in het buitenland woont? Je wilt bijvoorbeeld een scheiding aanvragen, maar je partner woont in Marokko of Suriname. Dan gaat de aanvraag iets anders in zijn werk.

Je kan een echtscheiding aanvragen in de volgende situaties:

  1. Jij en je partner vragen samen de echtscheiding aan en een van jullie beiden heeft de gewone verblijfplaats in Nederland.
  2. Je partner vraagt de echtscheiding aan en jij hebt in Nederland je gewone verblijfplaats.
  3. Je vraagt de echtscheiding aan en hebt tenminste 1 jaar in Nederland je gewone verblijfplaats.
  4. Jij en je partner hebben beiden de gewone verblijfplaats in Nederland.
  5. De laatste gewone verblijfplaats van jou en je partner bevindt zich in Nederland en één van jullie verblijft daar nog.

Hoe een echtscheiding aanvragen?

Een scheiding aanvragen begint bij het inhuren van een juridisch specialist. Kunnen jij en je (ex) partner nog met elkaar praten? Dan is scheidingsmediation de beste optie. Hiermee maak je in overleg afspraken en is de scheiding er sneller door. Is het met elkaar eens worden onmogelijk? Dan wordt het een scheiding op tegenspraak en heb je een advocaat nodig. Een echtscheiding aanvragen doe je bij de rechtbank en niet bij de gemeente. Achteraf moet je de scheiding wel bij je gemeente doorgeven.

Het aanvragen van een scheiding doe je zo:

  1. Een advocaat of mediator inschakelen
  2. Afspraken vastleggen
  3. Verzoek indienen bij de rechtbank
  4. Scheidingspapieren tekenen
Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>