naar DAS.nl

Co-ouderschap verhuizen

Sommige ouders denken dat ze als co-ouder ‘zomaar’ kunnen verhuizen. Dat hebben ze mis. Bij een co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij de vader als bij de moeder. Hier hebben jullie duidelijke afspraken over gemaakt. Als één van de ouders wil verhuizen, brengt dat het co-ouderschap namelijk in gevaar. Vraag in deze situatie altijd juridisch advies.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Verhuizen en co-ouderschap, wat zijn de regels?

Jullie hebben een goede regeling afgesproken. Bij co-ouderschap zijn de kinderen evenveel bij jou als bij je ex. Jullie brengen de kinderen om de beurt naar school en hun vriendjes kunnen in beide huizen komen spelen. Totdat één van beide ouders wil verhuizen. Dan wordt het ingewikkeld. Als de ouder te ver weg gaat wonen, is het houden van een co-ouderschap vaak niet meer mogelijk.

Wat is de maximale verhuisafstand voor een co-ouder?

Het is niet zo dat bij co-ouderschap een bepaald aantal kilometers afstand is vastgesteld tussen de woonplaatsen van de ouders. Het gaat erom dat het praktisch is. Wel hebben jullie -als het goed is- afspraken gemaakt over verhuizen in jullie ouderschapsplan. Over het algemeen is de afspraak dat je niet verder mag verhuizen dan 7 kilometer van de andere ouder. Controleer hoe dit bij jullie zit. Natuurlijk zijn deze afspraken niet bindend. In overleg kunnen jullie altijd de regels in de omgangsregeling wijzigen.

Ik heb co-ouderschap en wil verhuizen

Als je kiest voor co-ouderschap en dat vastlegt in een convenant, wil je je daar in principe aan houden. Je wilt je kinderen ondanks de scheiding toch stabiliteit geven. Het is niet de ene keer dit, de andere keer dat. De keuze voor co-ouderschap betekent in feite dat je ‘in de buurt’ moet blijven wonen van je ex. Toch kan de situatie zo zijn dat je de noodzaak ziet om te verhuizen, bijvoorbeeld door je werk, een nieuwe relatie of om financiële redenen.

Denk goed over de verhuizing na

Voor een kind is het veranderen van de omgangsregeling natuurlijk erg ingrijpend. Zijn of haar leven verandert opnieuw. Ten eerste omdat er (weer) wordt verhuisd. En je kind komt ineens in een vreemde omgeving terecht: zonder zijn kamer, zijn vertrouwde school en zonder vriendjes in de buurt. Denk er daarom goed over na of de verhuizing wel echt nodig is.

Mijn ex wil verhuizen, maar ik ben het er niet mee eens

Je bent blij met de regeling die jullie hebben. Jij en je ex zien de kinderen evenveel en het loopt goed. Dan besluit je ex vrouw (of man) opeens dat ze wil verhuizen en de kinderen met zich mee wil nemen. Dat is niet zomaar mogelijk. Overleg eerst (samen met een mediator) en geef aan dat je het er niet mee eens bent. Een goede oplossing kan zijn dat de kinderen bij de vader (of moeder) gaan wonen. Het is in het voordeel van de de kinderen als ze in dezelfde buurt blijven wonen. Er is dan geen sprake meer van co-ouderschap en er zal een nieuwe regeling moeten komen. Als je er samen niet uitkomt, wordt die door de rechter bepaald.

Altijd toestemming nodig bij verhuizing

Als je wilt verhuizen met de kinderen, dan kan dat – als jullie beiden het gezag hebben – alleen met toestemming van de andere ouder. Dat is ook zo als er geen co-ouderschap is. De ex zal wel een goede reden moeten hebben om de verhuizing tegen te houden. Vaak is een te grote afstand een goede reden. Bij co-ouderschap betekent dit namelijk dat de regeling niet meer mogelijk is. Zelfs verhuizen naar een woonplaats een paar kilometer verderop kan al problemen geven.

Verhuis je ‘zomaar’ zonder toestemming met de kinderen? Dat kan vervelende gevolgen hebben. De rechter kan namelijk beslissen dat je terug moet verhuizen. Een verhuizing naar het buitenland zal zelfs gezien worden als ontvoering.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>