naar DAS.nl

Co-ouderschap beëindigen

Na je scheiding heb je samen met je ex voor co-ouderschap gekozen, maar het werkt niet. Er blijkt toch een machtsstrijd te zijn of je ex houdt zich niet aan de afspraken. In dat geval kun je beter het co ouderschap beëindigen. Maar dat gaat niet zomaar, jullie moeten het er beide mee eens zijn óf je moet naar de rechter.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Co-ouderschap beëindigen kan niet zomaar

Als je afspraken voor een co ouderschapsregeling hebt vastgelegd in het ouderschapsplan, kun je daar niet zomaar meer vanaf. Eigenlijk kan dit alleen als beide ouders het daarmee eens zijn. In dat geval kunnen jullie in overleg het ouderschapsplan beëindigen of wijzigen. Ouders en kinderen blijven altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen jullie in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen. In dat geval moet je naar de rechter en hem met harde bewijzen overtuigen dat je ex zich niet aan de afspraken houdt. Handel in dit soort situaties altijd in het belang van de kinderen.

Wanneer kun je co-ouderschap beëindigen?

Er zijn verschillende manieren waarop een co ouderschap beeïndigen mogelijk is. We noemden al dat het kan in onderling overleg of via de rechter, maar er zijn ook andere situaties waarin de co-ouderschapsregeling stopt. Een co ouderschap beëindigen kan in de volgende situaties:

 • Als jullie kind op zichzelf gaat wonen
 • Wanneer het kind 18 wordt
 • Als jullie als ouders weer gaan samenwonen
 • Bij een verhuizing van een van beide ouders
 • Als jullie kind aangeeft de regeling niet meer te willen
 • Bij overlijden
 • In goed overleg
 • Via de rechter
 • Wat te doen bij verhuizing?

  Als beide ouders ouderlijk gezag hebben – wat zo is bij een co-ouderschapsregeling – mag een verhuizing niet zonder toestemming van de ander. Dit kan namelijk betekenen dat de kinderen een van beide ouders minder zullen zien waardoor de regeling niet meer mogelijk is. Geeft de andere ouder geen toestemming voor de verhuizing, dan zal je bij de rechtbank om vervangende toestemming moeten vragen. Binnen de rechtspraak geldt als uitgangspunt dat beide ouders gelijkwaardig zijn en dat de zorg- en opvoedingstaken zoveel mogelijk moeten worden verdeeld. Het is wel zo dat ouders het recht hebben om elders een nieuw gezinsleven op te bouwen met een andere partner en de kinderen. Maar de vraag is of dat in jouw geval gerechtvaardigd is. De rechter zal daarom een afweging maken. Daarin wegen de belangen van de kinderen het zwaarst, maar wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de noodzaak om te verhuizen en de mate waarin de verhuizing doordacht is.

  Hoe kan ik het co ouderschap aanvechten?

  Wil je van de co ouderschapsregeling af, bijvoorbeeld omdat je ex zich niet aan de afspraken houdt? Of omdat er nog steeds sprake is van een machtsstrijd tussen de ex partners? Dan moet je het aanvechten bij de rechter. Je moet dan zwaarwegende argumenten hebben om de rechter te overtuigen. Je zult echt met bewijzen aan moeten komen dat je ex het ouderschapsplan niet nakomt en dat dit nadelig is voor de kinderen.

  Scheidingshulp van Flexx
  Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

  Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
  Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

  Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

  Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
  Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

  Kies alleen wat jullie nodig hebben

  Kies alleen wat jullie nodig hebben
  Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

  >