naar DAS.nl

Co ouderschap aanvragen rechtbank

Als je spreekt een co-ouderschap, wordt de opvoeding en verzorging van de kinderen gelijkmatig verdeeld over beide ouders. Het is belangrijk dat beide ouders respect naar elkaar tonen en een goede ouderschapsrelatie hebben. Goede communicatie en afspraken zijn hierbij enorm belangrijk. Het werkt alleen als beide ouders eraan meewerken. Samen met een advocaat kun je co ouderschap aanvragen bij de rechtbank.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Voor- en nadelen co ouderschap

Co-ouderschap houdt in dat beide ouders ongeveer een gelijk aandeel hebben in de opvoeding en verzorging van het kind, maar dat is zeker niet het enige wat erbij komt kijken. Het kan een ingrijpende keuze zijn. Je zult bij co ouderschap bereid moeten zijn om je ex nog regelmatig te zien en te spreken. Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkeling van je kind(eren). Als jullie beiden een goede instelling hebben en goed blijven communiceren met elkaar, kan co-ouderschap in stand worden gehouden. Het is dus niet zomaar af te dwingen.

Hoe co ouderschap aanvragen bij rechtbank?

Om co-ouderschap aan te kunnen vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  1. Beide ouders wonen redelijk in de buurt van elkaar (i.v.m. school)
  2. De ouders kunnen goed met elkaar communiceren en hebben wederzijds respect
  3. Beide ouders werken parttime of kunnen de kinderen makkelijk opvangen bij nood
  4. Beide ouders zijn overdag voor een gedeelte beschikbaar voor de verzorging en opvoeding

Alle afspraken die je samen hebt gemaakt over het co-ouderschap worden uiteengezet in een ouderschapsplan. Als je getrouwd was, is dit een onderdeel van je echtscheidingsconvenant. Je hebt een advocaat nodig om de echtscheiding in te dienen bij de rechter.

Lukt het niet om samen tot goede afspraken te komen? Je kunt een mediator inschakelen om te helpen bij het opstellen van de afspraken.


Gevolgen co-ouderschap

Een co-ouderschap vergt meer contact dan een omgangsregeling. Vaak vinden co-ouders dat er over kleine alledaagse beslissingen ook overlegd moet worden samen. Hierdoor kunnen ruzies ontstaan waar de kinderen getuige van zijn. Lees je dus goed in en denk aan het belang van je kinderen. Bij een omgangsregeling is het ook de bedoeling dat je gezamenlijk afspraken maakt. Het is aan te raden om gezamenlijk gezag te hebben over je kind bij co-ouderschap. Beide ouders hebben dan evenveel te zeggen over het kind. Dit kun je aanvragen via het digitaal loket Rechtspraak.nl met je DigiD.

Vraag jezelf dit af voordat je co-ouderschap aanvraagt bij de rechtbank:

  • Sta jij sterk genoeg in je schoenen om veel te overleggen met je ex-partner?
  • Kun jij in jouw leven een co-ouderschapsregeling aan?
  • Is je kind flexibel genoeg voor co-ouderschap?
  • De regeling staat jarenlang vast. Wil je dat wel?

Je kind heeft beide ouders nodig in het leven en heeft er belang bij dat het contact tussen jullie twee zo soepel mogelijk verloopt. Kies voor de juiste oplossing.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>