We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.

Bezoek onze speciale pagina over het coronavirus
naar DAS.nl

Alimentatie met terugwerkende kracht

Je krijgt of je betaalt alimentatie. De hoogte van die alimentatie is vastgesteld naar het inkomen van beide ex partners. Maar wat als dat inkomen wijzigt? Je bent bijvoorbeeld ontslagen en kunt daardoor de alimentatie nog nauwelijks ophoesten. Toch moet je het blijven betalen, want dat ben je wettelijk verplicht. Je kunt dan een verzoek indienen om de hoogte van de alimentatie te wijzigen. In sommige gevallen kan dat met terugwerkende kracht.

 

Vind een mediator die bij jullie past

Alimentatie vaststellen

Na een echtscheiding moet vaak één van de ex partners alimentatie betalen. Dat kan partneralimentatie zijn en/of kinderalimentatie. Het is een bijdrage in de kosten van levensonderhoud of de kosten van de kinderen. De hoogte van de alimentatie kunnen jullie zelf vaststellen. Kom je er niet uit, dan bepaalt de rechter hoeveel alimentatie er betaald moet worden. Dit bedrag hangt af van de draagkracht van beide ex partners. Er wordt vooral gekeken naar jullie inkomen, maar ook schulden en een eventuele koopwoning wegen mee in de berekening.

Wijziging alimentatie

De alimentatie is na de echtscheiding vastgesteld, maar jullie financiële omstandigheden kunnen na verloop van tijd veranderen. Een van beide partners gaat bijvoorbeeld minder of juist meer verdienen. Als de alimentatieplichtige wordt ontslagen, kan het voor hem moeilijk worden om de vastgestelde alimentatie te blijven betalen. Hij zal de hoogte van de alimentatie dan waarschijnlijk willen verlagen. Dit kunnen jullie zelf doen, of de rechter kan de alimentatie opnieuw vaststellen.

Een aantal redenen waarom herziening van de alimentatie nodig kan zijn:

 • ontslag of werkloosheid
 • hogere reiskosten of hypotheeklasten na een noodzakelijke verhuizing
 • kind verhuist naar de andere partner
 • het aangaan van nieuw of ander werk
 • pensionering
 • hertrouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaan
 • een verandering van de omgangsregeling
 • een wijziging vanuit de overheid

De rechter kijkt bij het verlagen van alimentatie ook naar de verwijtbaarheid. Zo zal je geen verlaging van de alimentatie krijgen als je zelf ontslag neemt.

Wanneer gaat de wijziging in?

De vraag is vervolgens vanaf welke datum de verhoging of verlaging van de alimentatie ingaat. De procedure voor zo’n wijziging kan namelijk lang duren. De ingangsdatum kan de datum zijn waarop het verzoek is ingediend. Soms kan de alimentatie ook met terugwerkende kracht worden gewijzigd. Dat kan als de rechter de datum aanhoudt waarop de omstandigheden zijn gewijzigd, bijvoorbeeld vanaf het moment van ontslag.

Alimentatie terugbetalen

Wordt de alimentatie verlaagd met terugwerkende kracht? Dan kan het zijn dat de alimentatiegerechtigde alimentatie moet terugbetalen. Dat kan problemen opleveren, zeker als hij de alimentatie al heeft besteed. Andersom kan het ook problemen geven. Bepaalt de rechter dat de wijziging pas ingaat vanaf het moment van zijn beslissing? Dan heeft de alimentatieplichtige al enige tijd meer alimentatie betaald dan hij eigenlijk kon missen. Een lastige kwestie dus. Daarom is het moeilijk te voorspellen of de rechter zal beslissen dat de hoogte van de alimentatie met terugwerkende kracht wordt gewijzigd. Dit moet namelijk per geval bekeken worden.


Herziening alimentatie met terugwerkende kracht

Volgens de wet bepaalt de rechter vanaf welke dag de gewijzigde alimentatie betaald moet worden. Of de alimentatie met terugwerkende kracht wordt gewijzigd, hangt van een aantal dingen af. De rechter moet in zijn beslissing rekening houden met de volgende regels:

 • Behoedzaamheid: als de rechter de herziening van de alimentatie met terugwerkende kracht wil instellen, moet hij behoedzaam omgaan met deze bevoegdheid. Hij moet bijvoorbeeld beoordelen tot op welke hoogte terugbetaling van de alimentatie redelijk is. Dit kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor de alimentatiegerechtigde.
 • Alimentatie besteed? Het is hierbij belangrijk of de alimentatie al besteed is door de alimentatiegerechtigde. Als dat zo is, zal het moeilijker zijn om dit terug te betalen. Ook de omstandigheden zijn van belang. De alimentatieplichtige heeft zijn ex partner misschien al laten weten dat zijn financiële omstandigheden zijn gewijzigd. Degene die alimentatie ontvangt had hier dan al rekening mee kunnen houden.
 • Datum verzoekschrift: meestal wijzigt de rechter de alimentatie vanaf de datum dat het verzoekschrift is ingediend bij de rechtbank. Het is dan ook belangrijk om dit verzoekschrift zo snel mogelijk in te dienen wanneer je financiële omstandigheden veranderen.

Als alimentatieplichtige is het verstandig om je ex partner zo snel mogelijk op de hoogte te stellen als je financiële omstandigheden gaanveranderen. Zo kun je je er later op beroepen dat je ex partner gewaarschuwd was. Vraag daarnaast direct een jurist om advies zodat je het verzoekschrift snel kunt indienen.

Schakel ook al alimentastiegerechtigde juridische hulp in. Een advocaat helpt jou zo nodig te voorkomen dat de alimentatie niet met terugwerkende kracht wordt gewijzigd. Dat kan voor jou namelijk grote gevolgen hebben.

Scheidingshulp van Flexx
Landelijke dekking, groot mediatornetwerk

Landelijke dekking, groot mediatornetwerk
Bij Flexx van DAS is er altijd een ervaren mediator bij jullie in de buurt. Als je dat wilt, kun je in overleg met de mediator kijken of een afspraak bij jou thuis mogelijk is.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Je betaalt alleen wat je nodig hebt, voor een eenmalig bedrag. Zo weet je precies waar je aan toe bent. En heb je bij ons geen verrassingen achteraf.

Kies alleen wat jullie nodig hebben

Kies alleen wat jullie nodig hebben
Je bespreekt alleen wat jullie nodig hebben. Jullie mediator kan jullie hierover adviseren. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor wat jullie nodig hebben.

>