naar DAS.nl

Alimentatie berekenen

Je wilt niet verder met je partner, of je hebt samen al besloten om te scheiden of uit elkaar te gaan. Nu wil je graag weten hoe je er straks financieel voor staat. Wij helpen je met het maken van een indicatieve berekening volgens TREMA-normen.

  • Alimentatie berekenen
  • Wat is alimentatie?
  • Veelgestelde vragen

Wat is partneralimentatie?

Je ontvangt partneralimentatie als je niet genoeg inkomsten hebt om van te leven. Of omgekeerd: als jouw (ex-)partner niet kan rondkomen moet jij alimentatie betalen. Voor scheidingen die op of na 1 juli 1994 zijn gesloten, gelden wettelijke termijnen voor partneralimentatie:

  • Maximaal 12 jaar voor een huwelijk met kinderen.
  • Maximaal 12 jaar voor een huwelijk zonder kinderen, als het huwelijk langer duurde dan 5 jaar.
  • Net zolang als het huwelijk duurde bij een huwelijk korter dan 5 jaar, zonder kinderen. Na de wettelijke termijn stopt de betalingsverplichting automatisch.

Wanneer gelden de termijnen?
De termijnen gelden ook als een geregistreerd partnerschap eindigt via de rechter. Voor scheidingen van voor 1 juli 1994 gelden geen wettelijke termijnen.

Wat is kinderalimentatie?

Heb je kinderen? Dan krijgt de verzorgende ouder kinderalimentatie. Zo deel je de kosten voor de opvoeding van de kinderen. De alimentatieplicht voor kinderen geldt tot het kind 21 jaar is. Tot het kind 18 jaar is krijgt de verzorgende ouder de alimentatie, daarna gaat de alimentatie naar het kind zelf.

Let op: als je kinderen tussen 18 en 21 jaar werken of studiefinanciering krijgen, heeft dat invloed op de hoogte van het bedrag.

De Wet hervorming Kindregelingen

Vanaf 1 januari 2015 kun je uitgaven voor levensonderhoud voor kinderen jonger dan 21 jaar niet meer aftrekken van de belasting. Hierdoor vervalt het fiscale voordeel voor elke ouder die maandelijks minimaal €138,67 betaalt.

Alimentatie herberekenen

Als je een tijdje of jaren geleden gescheiden bent, wijzigt vaak na een tijdje de situatie bij jou, je ex-partner of de kinderen. Dan is het goed een herberekening van de alimentatie te maken. In 3 stappen helpt onze mediator jullie daar graag bij.

Alimentatie herberekenen

Landelijk netwerk: Altijd een deskundige mediator bij jou in de buurt

Direct hulp. Met verzekering of éénmalig voor een vast bedrag

Klanten beoordelen Scheidingshulp van Flexx van DAS met een 8
>