We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.

Bezoek onze speciale pagina over het coronavirus
naar DAS.nl

Controleer jouw recht op WW-uitkering

Laat ... onderhandelen

Jouw grootste kans op een betere deal

 • 90% kans op een beter voorstel
 • Gemiddeld 8.500 euro meer vergoeding
 • Onze hulp is vaak kosteloos
Aanpak & tarieven Gratis adviesgesprek
Check je voorstel zelf online

Jouw verbeterpunten snel in beeld

 • Verbeter je ontslagvoorstel
 • Stel je WW uitkering veilig
 • Voorkom een inkomensgat
Start jouw online check
Onze aanpak & tarieven

Wij werken snel en duidelijk, met vaste prijzen en zonder verrassingen achteraf.
Ontdek de kracht van Flexx.

Bekijk aanpak & tarieven
Vaak kosteloos

Zo werkt Flexx voor jou

Bij Flexx pakken we de zaken slim aan. Met onze vaste prijzen weet je altijd vooraf waar je aan toe bent. En met onze online tool ontdek je snel de verbeterpunten in je voorstel. Ook adviseren we welke jurist jou het beste kan helpen – waarna jij kiest. En voor de gratis intake bepaal jij de datum en het tijdstip. Zo werkt Flexx voor jou. 

Voorwaarden WW uitkering bij ontslag

Je kunt een WW-uitkering aanvragen als je geheel of gedeeltelijk werkloos wordt. De WW is een tijdelijke uitkering om het inkomensverlies op te vangen als je tussen twee banen zit. Hieronder lees je meer over de voorwaarden om een WW na ontslag te ontvangen.

Wanneer heb ik recht op een WW-uitkering bij ontslag?

Het UWV beoordeelt of je recht hebt op een uitkering. Je krijgt een WW-uitkering als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent verzekerd voor werkloosheid.
 • Het initiatief tot ontslag is uitgegaan van je werkgever.
 • Je verliest minimaal 5 uur per week aan werk
 • Je bent direct beschikbaar voor betaald werk
 • Je hebt in de laatste 36 weken minstens 26 weken gewerkt
 • Je hebt geen schuld aan jouw werkloosheid
Goed om te weten

Heb ik bij een vaststellingsovereenkomst recht op WW?

Bij ontslag via vaststellingsovereenkomst heb je in principe recht op WW. Maar dan moet de overeenkomst wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als je je recht op WW wilt behouden bij een vaststellingsovereenkomst, let dan in ieder geval hierop:

 • Je werkgever heeft het initiatief tot ontslag genomen. Dit is een voorwaarde voor het recht op WW. Het is noodzakelijk om dit ook expliciet zo te vermelden in de vaststellingsovereenkomst.
 • Er bij het vaststellen van de einddatum van je arbeidsovereenkomst rekening is gehouden met de opzegtermijn die voor de werkgever geldt, ook wel de fictieve opzegtermijn genoemd. Deze termijn kun je vinden in de arbeidsovereenkomst, de cao of de wet.
 • Je verliest het recht op een WW-uitkering als het ontslag je eigen schuld is. Hiervan is sprake als je op staande voet ontslagen bent, omdat je je schuldig hebt gemaakt aan bijvoorbeeld bedreiging of diefstal. Het is noodzakelijk om in de vaststellingsovereenkomst op te nemen dat jou geen verwijt te maken valt
 • Op het moment dat je arbeidsovereenkomst is beëindigd, heb je je voldoende ingespannen om weer aan het werk te komen. Je kunt bijvoorbeeld bewijs leveren van verrichte sollicitaties.

Je kunt dus een WW-uitkering aanvragen met een vaststellingsovereenkomst, als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan. Zeker weten of je WW veilig is? Doe dan onze handige online check!

Start online check

Hoe lang heb ik recht op een WW-uitkering na ontslag?

Hoe lang je na ontslag WW krijgt, hangt af van de wekeneis en de jareneis. Als je aan de wekeneis voldoet, krijg je 3 maanden WW-uitkering. Voldoe je daarnaast ook aan de jareneis, dan duurt je WW-uitkering langer dan 3 maanden.

De wekeneis bepaalt dat je van de laatste 36 weken vóór je ontslag minimaal 26 weken gewerkt hebt. De jareneis bepaalt dat je in de 5 jaar voordat je werkloos werd minimaal 4 jaar voldoende hebt gewerkt. Dit betekent dat je gedurende minimaal 4 jaar voor ten minste 208 uur loon hebt ontvangen.

Voldoe je naast de wekeneis ook aan de jareneis? Dan berekent het UWV aan de hand van je totale arbeidsverleden hoe lang je precies WW krijgt na ontslag. Je kunt de exacte duur van je WW-uitkering navragen bij het UWV of nalezen op hun website.

Wat is de fictieve opzegtermijn bij het aanvragen van een WW-uitkering?

De fictieve opzegtermijn is van toepassing bij ontslag met wederzijds goedvinden. De fictieve opzegtermijn is de termijn die het UWV gebruikt om te bepalen wanneer je WW-uitkering ingaat.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden hoef je je niet te houden aan een opzegtermijn. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen afspreken dat je dienstverband per direct wordt beëindigd. Maar in dat geval gaat je WW-uitkering niet gelijk in. Het UWV gaat namelijk uit van de fictieve opzegtermijn. Dat is de opzegtermijn bij ontslag die normaal gesproken voor je werkgever geldt. Hoeveel maanden opzegtermijn dat precies is, kun je vinden in je contract, cao of de wet.

Spreek je met je werkgever af om een kortere termijn aan te houden dan de normale opzegtermijn bij ontslag, dan krijg je pas later WW. Bij ontslag met wederzijds goedvinden is het dus verstandig om rekening te houden met de fictieve opzegtermijn. Wil je zeker weten of je WW krijgt en zo ja, per welke datum? Met onze ontslaghulp on demand krijg je advies en hulp van onze ervaren arbeidsjuristen.

Wat is de hoogte van de WW-uitkering?

De hoogte van je WW-uitkering hangt af van het loon dat je verdiende in de 12 maanden voordat je werkloos werd. In de eerste 2 maanden van je WW krijg je 75% van dat loon. En in de maanden erna krijg je 70%.

 • Het inkomen van je partner of andere gezinsleden telt niet mee
 • Je eigen vermogen of spaargeld is niet van belang
 • Je WW-uitkering kan per dag niet meer zijn dan het maximum dagloon (in 2018 is dat €209,26)

Op de website van het UWV kun je de hoogte van je WW-uitkering zelf berekenen met de rekenhulp WW.

Check nu jouw recht op WW-uitkering

Weten of je WW veilig is met jouw vaststellingsovereenkomst? Ontdek het met onze handige online check.

 • In 3 minuten klaar
 • Direct zicht op je mogelijkheden
Ramon - 5 jaar arbeidsrecht jurist
8 / 10
>