naar DAS.nl

Transitievergoeding en WW

Een werknemer die na 2 jaar dienstverband wordt ontslagen, heeft recht op een transitievergoeding én WW. Het is dus niet zo dat je WW lager zou uitvallen, doordat je een transitievergoeding accepteert. Dreig je te worden ontslagen? Vraag dan altijd een jurist om advies. Vaak valt er meer uit de onderhandelingen te halen dan je denkt. Met de juiste juridische hulp, weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt.

 

Juridische hulp

WW-uitkering na ontslag

Wie wordt ontslagen heeft recht op een WW-uitkering. Je moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld meer dan vijf uur per week aan betaalde werkuren verliezen en direct beschikbaar zijn voor ander werk. En daar hoort ook een sollicitatieplicht bij. Verder moet je aan de wekeneis voldoen: dat wil zeggen dat je in de 36 weken vóór je werkloos werd, minimaal 26 weken hebt gewerkt.

Een andere belangrijke voorwaarde is dat je niet verwijtbaar werkloos bent. Dat is zo als je zelf ontslag hebt genomen (zonder zwaarwegende reden) of als je (terecht) op staande voet bent ontslagen.

De hoogte van de WW-uitkering is gebaseerd op het salaris dat je verdiende bij je voormalige werkgever. De eisen voor een WW-uitkering zijn ingewikkeld, daarom is het verstandig om een jurist te vragen waar jij precies recht op hebt.

Wanneer recht op transitievergoeding én WW?

Iedereen die 2 jaar of meer in dienst is geweest en wordt ontslagen, heeft recht op een transitievergoeding. Ook bij ontslag tijdens ziekte (ná twee jaar), als je boventallig bent verklaard of als je contract niet wordt verlengd. Je krijgt dan een transitievergoeding én WW. Als je instemt met een transitievergoeding, betekent dit namelijk niet dat je verwijtbaar werkloos bent. Je hebt dus gewoon recht op een WW-uitkering.

Op grond van de huidige regelgeving wordt een transitievergoeding dus niet gekort op een WW-uitkering. Wel kun je jouw zorg-, huur, en kinderopvangtoeslag kwijtraken. Dit kan zo zijn wanneer jouw transitievergoeding als inkomen wordt gezien.

Alleen wanneer je zelf ontslag neemt, bij ontslag met wederzijds goedvinden óf bij ontslag op staande voet heb je géén recht op een transitievergoeding. Tenzij dit het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door je werkgever.

Maartje Frankevijle
Jurist arbeidsrecht
Marc Ceelen
Jurist arbeidsrecht & contractueel recht
Suzanne Mollee
Jurist arbeidsrecht
Ramon van Lieshout
Jurist arbeidsrecht & onroerende zaken
Kyra ten Pas
Jurist contractueel recht
Anco Goldhoorn
Jurist contractueel recht

Transitievergoeding en WW na 2 jaar ziekte

Ook bij ontslag na 2 jaar ziekte heb je gewoon recht op een transitievergoeding én WW. Ben je voor ten minste 35% arbeidsongeschikt en zit je al gedeeltelijk in de WIA? Dan kan dit wél invloed hebben op de hoogte van je transitievergoeding. De transitievergoeding wordt dan op een andere manier berekend dan normaal gesproken. Deze berekening is nogal ingewikkeld. Het is daarom verstandig om in zo’n situatie een jurist in te schakelen. Die zorgt namelijk dat jij er hier financieel gezien zo goed mogelijk uitkomt.

Wat is een WIA-uitkering? WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Je kunt een WIA-uitkering aanvragen als je door ziekte niet of minder kunt werken. Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je geen WIA-uitkering maar een WW-uitkering.

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieënhuizen - Manager Adviesteam
>