naar DAS.nl

Transitievergoeding bij ziekte

Je bent (langdurig) ziek en wordt ontslagen. Ontslag tijdens ziekte mag niet zomaar. Pas na 2 jaar ziekte mag een werknemer ontslagen worden. Hij heeft in dat geval recht op een transitievergoeding (voorheen ontslagvergoeding). Werkgevers staan vaak niet te popelen om een transitievergoeding bij ziekte uit te keren. Daarom is het verstandig een jurist in te schakelen. Met goede juridische hulp valt er vaak een betere deal uit te halen. En ook als je werkgever bent, is het verstandig juridisch advies in te winnen als een werknemer langere tijd ziek is.

 

Juridische hulp

Transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat

Je bent ziek of arbeidsongeschikt en je baas wil jou ontslaan. In dat geval is het belangrijk om je goed in de juridische regels te verdiepen. Je mag bijvoorbeeld niet ontslagen worden ómdat je ziek bent. Wel kan jouw baas een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Er zijn maar enkele situaties waarbij ontslag tijdens ziekte wél kan. Wil je baas je ontslaan of vraagt hij je een vaststellingsovereenkomst te tekenen? Ga daar dan nooit zomaar mee akkoord, óók niet als je je schuldig voelt omdat je (langere tijd) ziek bent. Ga je vrijwillig ziek uit dienst? Dan krijg je vaak geen (of een te lage) transitievergoeding en geen WW. Doe dit dus niet!

Je hebt recht op een transitievergoeding als je 2 jaar of langer in dienst bent geweest (óók bij een tijdelijk contract). En als je niet zelf ontslag hebt genomen.


Transitievergoeding bij ontslag na 2 jaar ziekte

Pas na 2 jaar ziekte vervalt het ontslagverbod voor je werkgever. Hij hoeft je na 2 jaar geen loon meer te betalen en mag overgaan tot ontslag. Dat kan overigens niet zomaar. Hij moet er nog steeds een ontslagvergunning voor aanvragen bij het UWV. Ook moet je werkgever bij ontslag na 2 jaar ziekte een transitievergoeding aan je betalen. Dat is precies de reden dat sommige werkgevers een zieke werknemer liever in een slapend dienstverband houden. Op die manier kunnen ze het betalen van een hoge transitievergoeding uitstellen. De nieuwe compensatieregeling (zie onderaan) brengt daar mogelijk verandering in.

Heeft de werkgever niet genoeg gedaan om je te laten re-integreren, dan kan de werkgever een sanctie opgelegd krijgen. Het UWV kan bepalen dat de werkgever langer moet blijven doorbetalen.

Maartje Frankevijle
Jurist arbeidsrecht
Marc Ceelen
Jurist arbeidsrecht & contractueel recht
Suzanne Mollee
Jurist arbeidsrecht
Ramon van Lieshout
Jurist arbeidsrecht & onroerende zaken
Kyra ten Pas
Jurist contractueel recht
Anco Goldhoorn
Jurist contractueel recht

Berekening transitievergoeding bij ziekte

Je hebt pas recht op een transitievergoeding als je ergens 2 jaar in dienst bent geweest. De berekening van de transitievergoeding wordt gedaan met het aantal jaren dat je in dienst bent geweest. Hoe langer je ergens hebt gewerkt, hoe hoger de transitievergoeding. Over de eerste 10 jaar van de arbeidsovereenkomst ontvang je 1/3 maandsalaris voor elk jaar dienstverband. Na deze 10 jaar ontvangt je 1/2 maandsalaris voor elk jaar van het dienstverband. De maximale transitievergoeding is € 81.000 of een jaarsalaris. Of je nu ontslagen wordt wegens ziekte of om een andere reden, je hebt recht op dezelfde transitievergoeding.


Nieuwe compensatieregeling voor werkgevers: 1 juli 2019

Het betalen van een transitievergoeding na 2 jaar ziekte of arbeidsongeschiktheid voelt voor veel werkgevers oneerlijk. Ze hebben immers al 2 jaar lang het loon doorbetaald aan de zieke werknemer. Om dit op te lossen is er een nieuw wetsvoorstel ingediend, dat bepaald dat de overheid hiervoor gaat compenseren. Als de Tweede en Eerste Kamer hiermee akkoord gaan, kunnen werkgevers die op of na 1 juli 2015 een transitievergoeding hebben betaalt bij ontslag wegens langdurige ziekte een compensatie krijgen. Het nog niet duidelijk of dit voorstel er ook doorheen komt.

Hoe kan je als werkgever de transitievergoeding na ziekte voorkomen

Als werkgever wil je de transitievergoeding waarschijnlijk liever niet betalen. Helaas ben je dit verplicht als je een werknemer na 2 jaar ontslaat. Het is verstandig om een jurist om advies te vragen in dit soort situaties. De enige manier om onder een transitievergoeding uit te komen, is door te zorgen dat de werknemer weer aan het werkt gaat. Investeren in re-integratie van een zieke werknemer is dus erg belangrijk. Het is zelfs zo dat als je dit verzuimt, je de werkgever bij ziekte langer moet blijven doorbetalen.

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieënhuizen - Manager Adviesteam
>