naar DAS.nl

Bereken je transitievergoeding

Dat is Flexx
 • Geen verzekering nodig
 • Onze hulp is vaak kosteloos
 • Klanten beoordelen ons met een 8.5
Vragen? 088 3279 831 Hanan | Manager Flexx
 • Onderhandelen Gemiddeld onderhandelen wij
  €8.500 meer vergoeding
 • 088 3279 831 Op werkdagen tot 17:30
 • Betalen in termijnen Dat kan altijd
Gratis check van je voorstel
Do's en don'ts bij de transitievergoeding

Wanneer je een transitievergoeding bij ontslag krijgt voorgesteld wil je natuurlijk weten of de hoogte van de transitievergoeding klopt en waar je verder rekening mee moet houden bij de transitievergoeding. Wij hebben een handige rekentool gemaakt waarmee je op basis van jouw leeftijd en bruto maandinkomen eenvoudig de transitievergoeding berekenen kunt.

Wat moet ik doen als ik een transitievergoeding krijg voorgesteld?

Je hebt niet per definitie recht op een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst. Bij deze ontslagvorm zijn werkgever en werknemer namelijk helemaal vrij om afspraken te maken over het ontslag. Een vertrekpremie kan daar onderdeel van zijn, maar dat hoeft niet.

In de praktijk biedt de werkgever meestal wel een ontslagvergoeding aan. De vaststellingsovereenkomst neemt de transitievergoeding dan normaal gesproken als uitgangspunt.

 • Zet nooit direct je handtekening

  Heeft je werkgever een voorstel gedaan? Zet dan nooit gelijk je handtekening en probeer een hogere vergoeding te onderhandelen.

 • Transitievergoeding berekenen

  Controleer of jouw werkgever de transitievergoeding juist heeft berekend

  Rekentool transitievergoeding
 • Creëer extra bedenktijd

  Zet je werkgever je onder druk om snel te beslissen? Stuur de gratis protestbrief om extra bedenktijd te creëren.

  Stel nu gratis je protestbrief samen
 • Schakel juridische hulp in

  Krijg je niet meer dan de transitievergoeding in jouw vaststellingsovereenkomst? Schakel dan juridische hulp in. In 90% van de gevallen onderhandelen onze juristen een hogere vergoeding.

  Hoe werkt dit?
 • Check je rechtshulpvergoeding

  Als in je vaststellingsovereenkomst is opgenomen dat je werkgever juridisch advies vergoedt, dan is onze inzet voor jou kosteloos. Ongeacht het bedrag dat de overeenkomst hierover eventueel vermeldt. Onze kosten brengen we direct in rekening bij jouw werkgever. Laat Flexx werken voor jou. In 90% van de gevallen onderhandelen wij namelijk een betere deal, bijvoorbeeld met een hogere ontslagvergoeding.

  Zet ons direct aan het werk
Gemiddeld onderhandelen wij €8.500 meer

Check online je vergoeding of maak direct een afspraak

Ramon - 5 jaar arbeidsrecht jurist
8

Zelf berekenen? Dit is de formule transitievergoeding

Met de formule transitievergoeding kun je zelf je transitievergoeding berekenen. Iedere werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. De wettelijke transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. Voor de dan nog resterende maanden wordt de transitievergoeding naar rato berekend. Dat geldt eveneens als het dienstverband korter dan een jaar geduurd heeft.

Voor de berekening transitievergoeding heb je je bruto maandsalaris nodig. Dit bereken je door de volgende onderdelen bij elkaar op te tellen:

 • Je bruto maandsalaris
 • Je vakantietoeslag, vaste eindejaarsuitkering of 13de maand, ploegentoeslag en overwerktoeslag (van de afgelopen 12 maanden ÷ 12)
 • Eventuele winstuitkeringen, bonussen en variabele eindejaarsuitkeringen (van de afgelopen 3 jaar ÷ 36)

Nu weet je hoe de transitievergoeding berekend wordt. Met onze transitievergoeding rekentool kun je snel jouw transitievergoeding berekenen

Let op

De transitievergoeding is vaak het minimum dat je kunt krijgen bij een vaststellingsovereenkomst. Je kunt altijd proberen om een hogere vergoeding te onderhandelen. Schakel daarom de hulp in van een arbeidsjurist voor een zo gunstig mogelijke vergoeding!

Wat is de hoogte van de transitievergoeding

Hoogte transitievergoeding bij een inkomen van €1.500 bruto per maand:

Aantal dienstjarenHoogte transitievergoeding
2€1.000
5€2.500
10€5.000
157.500
20€10.000

Hoogte transitievergoeding bij een inkomen van €3.000 bruto per maand:

Aantal dienstjarenHoogte transitievergoeding
2€2.000
5€5.000
10€10.000
15€15.000
20€20.000

Hoogte transitievergoeding bij een inkomen van €4.500 bruto per maand:

Aantal dienstjarenHoogte transitievergoeding
2€3.000
5€7.500
10€15.000
15€22.500
20€30.000

Hoogte transitievergoeding bij een inkomen van €9.000 bruto per maand:

Aantal dienstjarenHoogte transitievergoeding
2€6.000
5€15.000
10€30.000
15€45.000
20€60.000
Goed om te weten

Wanneer heb ik recht op de transitievergoeding?

Iedere werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Je krijgt dan een transitievergoeding als je ontslagen wordt via het UWV of de kantonrechter of als je tijdelijke contract niet wordt verlengd. Volgens de wet heb je in deze gevallen recht op een transitievergoeding.

Het is weer anders als er sprake is van een ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst. Bij een vaststellingsovereenkomst is een transitievergoeding namelijk niet verplicht. Wel kun je met je werkgever afspraken maken over een ontslagvergoeding. Die vergoeding kan net zo hoog zijn als de transitievergoeding, maar mag ook lager of hoger zijn. Wil je een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding? Schakel dan onze ontslaghulp in: wij kunnen voor jou onderhandelen om een hogere vergoeding te krijgen.

Wanneer krijg je geen transitievergoeding?

In de volgende gevallen heb je geen recht op een transitievergoeding:

 • Je neemt zelf het initiatief tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst (let op: als je zelf het initiatief neemt, krijg je wél een transitievergoeding als je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld)
 • Je hebt de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd bereikt
 • Je bent op staande voet ontslagen door ernstig verwijtbaar gedrag (bijvoorbeeld diefstal of fraude)
 • Je bent jonger dan 18 jaar en hebt gemiddeld niet meer dan 12 uur per week gewerkt
 • Je werkgever is failliet, heeft surseance van betaling of zit in de schuldsanering

Wanneer is de transitievergoeding verplicht?

De transitievergoeding is verplicht als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

 • Je wordt ontslagen via het UWV of de kantonrechter of je tijdelijke contract wordt niet verlengd
 • Het initiatief voor ontslag komt van de werkgever
De samenwerking verliep prima! Er is een heldere beschrijving gegeven van de informatie die nodig was voor het dossier en al snel spraken we over de inhoud en plan van aanpak. Dankzij de expertise van mijn jurist verliep dit snel en effectief. Dit heeft mij écht geholpen in een lastige periode. Top!
M.B. uit Zeist

Geldt de transitievergoeding ook voor een kleine werkgever?

Ja, voor kleine werkgevers (minder dan 25 mensen in dienst) geldt dezelfde berekening voor een transitievergoeding.

Krijg ik een transitievergoeding na 2 jaar arbeidsongeschiktheid?

Ja. Als je werkgever het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst, heb je recht op een transitievergoeding. Het maakt dus niet uit of je in die periode ziek bent geweest. Ook als je na 2 jaar arbeidsongeschiktheid ziek uit dienst gaat, krijg je een ontslagpremie in de vorm van een transitievergoeding als je wordt ontslagen na een UWV-procedure.

Krijg ik na transitievergoeding nog WW-uitkering?

Ja. Ook na een transitievergoeding heb je nog steeds recht op WW. Je moet dan natuurlijk wel voldoen aan alle andere voorwaarden voor een WW-uitkering. Zo moet je bijvoorbeeld minimaal 5 uur per week aan werk verliezen door je ontslag en direct beschikbaar zijn voor betaald werk. Ook moet je voldoende actie ondernemen om weer aan het werk te komen. Ten slotte is er nog de wekeneis: van de laatste 36 weken moet je minimaal 26 weken gewerkt hebben.

Staat de transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst?

Een transitievergoeding kan in een vaststellingsovereenkomst worden opgenomen. Werkgever en werknemer zijn vrij om afspraken te maken rond het ontslag en een vertrekpremie kan daar onderdeel van zijn. Vaak wordt hiervoor de wettelijke transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst als uitgangspunt genomen. Maar dit is meestal het minimum dat je kunt krijgen. Je kunt met je werkgever onderhandelen voor een hogere transitievergoeding in de vaststellingsovereenkomst.

Wat is de maximale transitievergoeding?

De maximale transitievergoeding voor 2020 is € 83.000. Als je meer verdient dan € 83.000 per jaar, is de maximale transitievergoeding gelijk aan één jaarsalaris. Elk jaar wordt het maximum opnieuw vastgesteld. Zo steeg de maximale transitievergoeding van € 81.000 in 2019 naar € 83.000 in 2020. Zelf berekenen hoe hoog je ontslagpremie is? Gebruik dan onze rekentool!

>