Krijg ik een vaststellingsovereenkomst bij ontslag tijdens ziekte?
Je werkgever kan tijdens je ziekte voorstellen om met een vaststellingsovereenkomst tot ontslag over te gaan. Met een vaststellingsovereenkomst maak je samen met je werkgever de afspraak om je arbeidsovereenkomst te beëindigen. Alle afspraken rond het ontslag komen in de vaststellingsovereenkomst te staan.
Stelt je werkgever een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte voor? Ga hier dan niet mee akkoord. Je loopt dan namelijk het risico dat je geen ziektewetuitkering krijgt van het UWV.
Je werkgever is verplicht om tijdens de eerste 2 jaar van je ziekte minimaal 70% van je loon door te betalen. Als je in die eerste 2 jaar akkoord gaat met een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte, heb je geen recht meer op een ziektewetuitkering. Het UWV ziet dit namelijk als een ‘benadelingshandeling’. Terwijl je nog recht hebt op loondoorbetaling van je werkgever, ga je vrijwillig akkoord met ontslag. Hiermee benadeel je het UWV als je vervolgens een ziektewetuitkering zou aanvragen. Met een vaststellingsovereenkomst bij ziekte verspeel je dus je recht op een ziektewetuitkering.
Het kan natuurlijk zo zijn dat je ziekte geheel veroorzaakt wordt door een slechte verhouding met je werkgever. Je bent dan ziek door een arbeidsconflict. Door je ziekte kun je niet meer werken bij je huidige werkgever, maar waarschijnlijk wél bij een andere werkgever. Stelt je bedrijfsarts vast dat je ziekte door een verstoorde arbeidsrelatie komt en dat je bij een andere werkgever wél zou kunnen werken? Dan is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte een optie.
In dat geval sluit je een vaststellingsovereenkomst waarin wordt vermeld dat je niet ziek meer bent. Je treedt dan hersteld uit dienst. Je bent nu weer beschikbaar voor de arbeidsmarkt en kunt op zoek naar een andere baan. Ook kun je aanspraak maken op een WW-uitkering als je niet direct een andere baan hebt. In geval van tijdelijke ziekte die geheel wordt veroorzaakt door een arbeidsconflict, is een vaststellingsovereenkomst bij ziekte dus mogelijk wel een optie. Onze juristen kunnen je helpen en advies geven wat in jouw situatie de beste oplossing is.