Een contract voor bepaalde tijd eindigt vanzelf op de afgesproken einddatum. In principe kunnen werkgever en werknemer het contract niet tussentijds opzeggen. Hier zijn wel een paar uitzonderingen op. In de volgende gevallen kan een tijdelijk contract toch opgezegd worden:
- Als je nog in je proeftijd zit, kunnen beide partijen de arbeidsovereenkomst per direct opzeggen. Er geldt dan dus geen opzegtermijn.
- Werkgever en werknemer kunnen ook per direct opzeggen in geval van ontslag op staande voet. Er moet dan sprake zijn van een dringende reden, zoals bedreiging, mishandeling of fraude.
Opzegging is ook mogelijk als je dat met je werkgever hebt afgesproken. Deze afspraak moet dan in je contract staan. Zo’n afspraak noemen we een tussentijds opzegbeding.
Er staat een tussentijds opzegbeding in je contract
Staat er een tussentijds opzegbeding in je tijdelijke contract? Dan kunnen beide partijen het contract vóór de einddatum tussentijds opzeggen. Houd je in dat geval aan de afgesproken opzegtermijn. Voor de werknemer is de opzegtermijn bij ontslag meestal 1 maand.
Let op: voor je werkgever gelden extra voorwaarden. Ook al staat er een tussentijds opzegbeding in het contract, de werkgever mag alleen opzeggen met toestemming van het UWV of de kantonrechter. De werkgever moet zich daarbij ook houden aan de afgesproken opzegtermijn bij ontslag. Een andere mogelijkheid is dat je samen met je werkgever afspreekt om het dienstverband te beëindigen. Je gaat dan met wederzijds goedvinden uit elkaar.
Er staat geen tussentijds opzegbeding in je contract
Staat er geen tussentijds opzegbeding in je contract, dan kan opzegging alleen op de volgende manieren:
- Opzegging in de proeftijd of door ontslag op staande voet vanwege dringende redenen.
- De werkgever kan de kantonrechter verzoeken om het contract voortijdig te ontbinden.
- Werkgever en werknemer kunnen samen afspreken om het contract met wederzijds goedvinden te beëindigen.
Zeg je je tijdelijke contract op en is je werkgever het daar niet mee eens? Dan ben je aansprakelijk voor de schade. In de regel moet je dan een schadevergoeding betalen die gelijk is aan het loon over de resterende duur van het arbeidscontract. De rechter kan de schadevergoeding wel verlagen als hij dat redelijk vindt op basis van de omstandigheden. Schakel altijd juridische hulp in als je hiermee te maken krijgt. Onze ervaren arbeidsjuristen geven je advies en staan je bij in eventuele procedures.
Beëindiging met wederzijds goedvinden
Opzegging betekent dat één partij de overeenkomst opzegt. Maar je kunt ook samen met je werkgever afspreken om je contract voor bepaalde tijd tussentijds te beëindigen. Dit noemen we ontslag met wederzijds goedvinden. De afspraken rond het ontslag worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Let op: dit kan gevolgen hebben voor je recht op WW!
Als je zélf het initiatief neemt voor ontslag met wederzijds goedvinden, krijg je geen WW-uitkering. Het is in dat geval namelijk je eigen schuld dat je werkloos bent. Maar ook als het initiatief van je werkgever komt, kunnen er gevolgen zijn voor je WW-uitkering. Je WW gaat dan namelijk pas in vanaf het moment dat je tijdelijke contract oorspronkelijk zou aflopen. Alleen als er in je contract of cao een tussentijds opzegbeding staat, gaat de WW-uitkering in vanaf het moment dat de opzegtermijn voorbij is.