We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.

Bezoek onze speciale pagina over het coronavirus
naar DAS.nl

Controleer jouw ontslag op staande voet

Bespreek je situatie met ...

Ontdek direct waar je aan toe bent.

 • Kies zelf jouw eigen jurist
 • Krijg meteen duidelijkheid
 • Geheel vrijblijvend
Plan je gesprek meteen in
Onze aanpak & tarieven

Ontdek de kracht van Flexx.

 • Vaste en scherpe tarieven
 • Snel en duidelijk
 • Geen verassingen achteraf
Bekijk aanpak & tarieven

Zo werkt Flexx voor jou

Bij Flexx pakken we de zaken slim aan. Met onze vaste prijzen weet je altijd vooraf waar je aan toe bent. En met onze online tool ontdek je snel de verbeterpunten in je voorstel. Ook adviseren we welke jurist jou het beste kan helpen – waarna jij kiest. En voor de gratis intake bepaal jij de datum en het tijdstip. Zo werkt Flexx voor jou. 

Op staande voet ontslagen, wat nu?

Op staande voet ontslag krijgen, heeft heel wat gevolgen. Je bent in één klap je werk en inkomen kwijt en hebt in beginsel ook geen recht meer op een WW-uitkering. Het is dan ook erg belangrijk dat je snel en adequaat handelt als je ontslag op staande voet krijgt.

Stappenplan ontslag op staande voet

Ben jij op staande voet ontslagen? Volg dan onderstaande stappen. Zo behaal je het beste resultaat en sta je altijd sterk in je schoenen.

 • Onderteken niets

  Ga nergens zomaar mee akkoord. Mogelijk verspeel je je rechten als je ergens mee instemt.

 • Maak mondeling bezwaar

  Geef bij jouw werkgever mondeling aan dat je het niet eens bent met je ontslag en dat je bezwaar maakt.

 • Stuur een protestbrief

  Maak ook schriftelijk bezwaar tegen je ontslag op staande voet. Download onze gratis protestbrief en stuur deze aangetekend naar je werkgever.

  Stuur een protestbrief
 • Schakel juridische hulp in

  Onze ontslagspecialisten kunnen beoordelen of je ontslag op staande voet aan de voorwaarden voldoet.

 • Naar de kantonrechter

  Vind je het ontslag op staande voet onterecht, dan moet je het binnen 2 maanden aanvechten bij de kantonrechter. Doe je dat niet op tijd, dan staat het ontslag vast. Onze juristen kunnen je advies geven en een procedure bij de rechter starten.

Schakel hulp in van een ervaren arbeidsjurist
 • Een ervaren arbeidsjurist beoordeelt en onderhandelt over jouw ontslag 
 • Ga direct aan de slag en maak bewaar met de protestbrief
Ramon - 5 jaar arbeidsrecht jurist
8 / 10
Goed om te weten

Wat is ontslag op staande voet?

Op staande voet ontslag krijgen, betekent dat je per direct ontslagen bent. Je werkgever laat je vaak eerst mondeling weten dat je op staande voet bent ontslagen. Hierna krijg je een schriftelijke bevestiging. Door het ontslag verlies je per direct je baan en je inkomen. Vanwege deze grote gevolgen moet een ontslag op staande voet aan strenge eisen voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld altijd sprake zijn van een dringende reden.

Wanneer kan ik ontslag op staande voet krijgen?

Bij ontslag op staande voet moet er een dringende reden voor ontslag zijn. Het moet gaan om ernstig verwijtbaar gedrag, zoals:

 • Diefstal
 • Verduistering
 • Mishandeling
 • Geweld
 • Fraude
 • Hardnekkige werkweigering
 • Ongeoorloofde afwezigheid

Wat zijn de voorwaarden voor ontslag op staande voet?

Ontslag op staande voet heeft grote gevolgen en is een uiterst middel. Er zijn dan ook strenge voorwaarden waar ontslag op staande voet aan moet voldoen. De kantonrechter beoordeelt per geval of het ontslag terecht is of niet. Uit eerdere uitspraken van de rechter blijkt dat werkgevers vaak te makkelijk overgaan tot ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • Je werkgever mag je alleen als uiterste middel op staande voet ontslaan. Dit is het geval als hij geen andere sancties (meer) kan opleggen, zoals een waarschuwing of een schorsing.
 • Er moet sprake zijn van een dringende reden. Denk hierbij aan ernstig verwijtbare gedragingen, zoals diefstal, verduistering of geweld. Ook werkweigering kan een dringende reden zijn.
 • Je werkgever moet het ontslag op staande voet direct aan je meedelen na het vaststellen van de dringende reden. Hij mag alleen afwachten als er eerst nog onderzoek moet worden gedaan naar bepaalde gedragingen.

Wat zijn de gevolgen van ontslag op staande voet krijgen?

Bij ontslag op staande voet eindigt je arbeidsovereenkomst per direct. Er is geen opzegtermijn en je verliest meteen je baan en inkomsten. In sommige gevallen moet je ook een schadevergoeding betalen aan je werkgever.

Vindt de kantonrechter dat het ontslag op staande voet terecht is of besluit je het gekregen ontslag op staande voet niet of niet tijdig binnen de termijn van 2 maanden aan te vechten? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering of ontslagvergoeding.

Let op!

Je krijgt in beginsel nadat ontslag op staande voet is gegeven geen WW-uitkering. Ook al is het ten onrechte gegeven. Je moet het binnen 2 maanden bij de rechter aanvechten. Als alternatief kun je proberen of er met een minnelijke regeling gepoogd kan worden het ontslag op staande voet te laten intrekken en te laten ombuigen in een beëindiging met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst. Schakel hiervoor de hulp in van een arbeidsjurist!

Kan ik bezwaar tegen ontslag op staande voet maken?

Het is verstandig om bezwaar te maken tegen het ontslag op staande voet. Hiervoor stuur je ten eerste een protestbrief naar je werkgever. Vervolgens moet je binnen 2 maanden je ontslag aanvechten bij de kantonrechter. Het is belangrijk dat je deze termijn niet laat verstrijken. Na 2 maanden staat het ontslag namelijk vast en heb je geen juridische mogelijkheden meer om het aan te vechten.

Je kunt de kantonrechter verzoeken om de arbeidsovereenkomst te herstellen of je kunt om een schadevergoeding vragen. De ontslagjuristen van Flexx van DAS kunnen namens jou een procedure voeren bij de kantonrechter of desgewenst namens jou een onderhandeling met je werkgever voeren om te kijken of het ontslag op staande voet kan worden omgezet in een vaststellingsovereenkomst. Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze juristen

Stel nu gratis jouw protestbrief samen

Laat je werkgever direct weten dat je het niet eens bent met je ontslag

 • In 3 minuten klaar
 • Sta juridisch sterk
>