naar DAS.nl

Geen verzekering nodig

Vaste en scherpe tarieven

Eigen specialist, goed resultaat

Ont­slag op staan­de voet

Ontslag met dringende reden

Als je op staande voet bent ontslagen, wil je weten wat je het beste kunt doen. Wij vertellen je alles wat je moet weten en bieden juridische hulp. Wat zijn je rechten en plichten? Waar moet een ontslag op staande voet aan voldoen en hoe zit het met de opzegtermijn of je WW-uitkering?

Onze ontslagspecialisten helpen je met hun expertise en staan je bij bij het aanvechten van ontslag op staande voet. 

 

Ontslagen, wat nu?
 • Geef altijd mondeling aan dat je het niet eens bent met je ontslag
 • Schrijf een aangetekende protestbrief nadat je de schriftelijke bevestiging van je ontslag van je werkgever hebt ontvangen
 • Geef aan dat je beschikbaar bent voor werk
 • Neem binnen 2 maanden na ontslag actie om je ontslag aan te vechten

Direct juridische advies bij ontslag op staande voet

 • Direct persoonlijk contact met ervaren jurist
 • Snel advies over je rechtspositie
 • DAS onderhandelt namens jou
€ 379,-
of in 2 termijnen
 • Direct persoonlijk contact met ervaren jurist
 • Snel advies over je rechtspositie
 • DAS onderhandelt namens jou
€ 978,-
€ 799,-
of in 2 termijnen
Niet goed, geld terug!
Al­les over ont­slag op staan­de voet

Goed om te weten 

 • Een rechter ziet ontslag op staande voet als uiterste middel en daarom moet je werkgever voldoen aan strenge eisen.  Als je werkgever niet aan deze strenge eisen voldoet kun je het aanvechten via de kantonrechter. Laat je ontslag daarom altijd beoordelen door een van onze ontslagspecialisten.
 • Je moet als werknemer zelf het initiatief nemen om het ontslag aan te vechten. Doe je dat niet binnen 2 maanden? Dan staat het ontslag vast.
 • Als de rechter oordeelt dat ontslag op staande voet rechtsgeldig is, heb je als werknemer geen recht op een ww-uitkering.
 • Je hebt geen recht op een ontslagvergoeding en het ontslag gaat per direct in.

 

Wat is ontslag op staande voet?

Bij ontslag op staande voet ben je per direct ontslagen. Je werkgever laat je vaak mondeling weten dat je op staande voet bent ontslagen en bevestigt dit schriftelijk. De werknemer verliest per direct zijn baan en inkomen. Vanwege deze grote gevolgen moet een ontslag op staande voet aan strenge eisen voldoen.

 

Hoe wordt ontslag op staande voet beoordeeld?

Ontslag op staande voet wordt door de rechter per geval beoordeeld en alle omstandigheden worden hierbij meegewogen als de werknemer het ontslag op staande voet tijdig aanvecht en een procedure start bij de kantonrechter. In alle gevallen ligt het namelijk nogal genuanceerd en ontslag op staande voet wordt gezien als uiterste middel. Uit eerdere uitspraken van de rechter blijkt dat werkgevers vaak te gemakkelijk overgaan tot ontslag op staande voet en om die reden besluit de rechter regelmatig dat ontslag op staande voet niet gerechtvaardigd is. Ontslag op staande voet moet aan onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Er moet sprake zijn van een dringende reden
 • Denk hierbij aan ernstige verwijtbare gedragingen zoals diefstal, verduistering of geweld. Ook werkweigering kan een dringende reden zijn.

 • Het ontslag op staande net als de dringende reden hiervoor moeten direct na het incident gegeven worden
 • Werkgever mag alleen afwachten als er onderzoek wordt gedaan naar bepaalde gedragingen.

 

Redenen voor ontslag op staande voet

Om ontslagen te kunnen worden op staande voet moet er sprake zijn van een dringende reden. Er kan sprake van een dringende reden zijn als er sprake is van verwijtbaar gedrag van de werknemer zoals diefstal, verduistering, mishandeling, geweld, hardnekkige werkweigering of ongeoorloofde afwezigheid.

 

Opzegtermijn, ww-uitkering en ontslagvergoeding bij ontslag op staande voet

Bij ontslag op staande voet eindigt je arbeidsovereenkomst per direct. Er is dan geen opzegtermijn, je verliest meteen je baan en inkomsten en je moet misschien zelfs een schadevergoeding betalen aan je werkgever. Daarnaast heb je geen recht op een WW-uitkering of ontslagvergoeding. Je werkgever hoeft geen toestemming te vragen aan het UWV of de kantonrechter.

 

Ontslag op staande voet aanvechten

Als je tegen je ontslag op staande voet in verweer wilt gaan moet je binnen twee maanden na het ontslag op staande voet een procedure starten bij de kantonrechter. Je kunt verzoeken om je arbeidsovereenkomst te herstellen of om een vergoeding. Een brief schrijven naar je werkgever is dan niet meer voldoende om je ontslag ongedaan te maken. De juristen van Flexx van DAS kunnen je hierbij helpen. Neem hiervoor direct contact met ons op.

 

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Liever even bellen? Wij helpen je graag verder!
Hanan Drieënhuizen - Manager Adviesteam
>
088 3279 831