We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.

Bezoek onze speciale pagina over het coronavirus
naar DAS.nl

Bereken je ontslagvergoeding

Dat is Flexx
 • Geen verzekering nodig
 • Onze hulp is vaak kosteloos
 • Klanten beoordelen ons met een 8.5
Vragen? 088 3279 831 Hanan | Manager Flexx
 • Onderhandelen Gemiddeld onderhandelen wij
  €8.500 meer vergoeding
 • 088 3279 831 Op werkdagen tot 17:30
 • Betalen in termijnen Dat kan altijd
Gratis check van je voorstel
Do's en don'ts bij de ontslagvergoeding

Vaak wordt de wettelijke transitievergoeding als uitgangspunt gebruikt bij het berekenen van de ontslagvergoeding. Met onze handige rekentool kun je zelf de transitievergoeding berekenen die voor jouw situatie geldt. Let op dat dit vaak het minimum is dat je kunt krijgen. Vraag daarom altijd advies en hulp van onze ontslagspecialisten.

In 4 stappen een hogere ontslagvergoeding

In veel gevallen is sprake van een ontslag met wederzijds goedvinden. Hierbij maken werkgever en werknemer samen afspraken over het ontslag in een vaststellingsovereenkomst. Meestal staan hier ook afspraken over een ontslagvergoeding in. Wil je een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding onderhandelen? Volg dan deze 4 stappen:

 • Zet nooit meteen je handtekening

  Je werkgever stuurt je eerst een voorstel. Dit is bijna nooit het beste aanbod dat je kunt krijgen. Zet dus nooit gelijk je handtekening. Heb je toch al getekend? Je hebt nog 14 dagen bedenktijd.

 • Check of de vergoeding passend is

  Is de ontslagvergoeding die je werkgever voorstelt wel redelijk? Met onze ontslagvergoeding calculator kun je snel de minimale ontslagvergoeding berekenen voor jouw situatie.

 • Vraag extra bedenktijd

  Zet je werkgever je onder druk om zo snel mogelijk te beslissen? Vraag dan extra bedenktijd met onze gratis protestbrief

 • Schakel juridische hulp in

  Ben je niet tevreden met je ontslagvergoeding? Met onze ontslaghulp on demand sta je een stuk sterker. In 90% van de gevallen onderhandelen onze ontslagspecialisten een hogere vergoeding voor je.

Gemiddeld onderhandelen wij € 8.500 meer

Check online je vergoeding of maak direct een afspraak

 • Direct de hoogte van de ontslagvergoeding berekenen
 • Onze juristen onderhandelen een hogere ontslagvergoeding voor je
Ramon - 5 jaar arbeidsrecht jurist
8
Goed om te weten

Hoe kan ik mijn ontslagvergoeding berekenen?

Sinds 1 juli 2015 is de transitievergoeding het uitgangspunt voor de berekening van de ontslagvergoeding. Met onze rekentool ontslagvergoeding bereken je direct hoe hoog de transitievergoeding in jouw geval is.

Wat is de hoogte van de ontslagvergoeding in 2020?

Vaak is de transitievergoeding het uitgangspunt voor de onderhandelingen over de hoogte van de ontslagpremie. De wettelijke transitievergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en het resterende deel van het laatste jaar. En iedere werknemer heeft vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Zelf je ontslagvergoeding berekenen? Gebruik dan onze rekentool ontslagvergoeding.

Mijn werkgever had mij al een bedrag voorgesteld dat mij best redelijk leek. Toen ik in de online check zag dat ik recht had op een hogere vergoeding, heb ik besloten hier voor te gaan. Een prima ervaring! Mijn jurist is er echt voor gegaan en heeft veel bereikt. Het is een investering, maar deze is door goed werk terugverdiend!
H.M. uit Zaandam

Is een ontslagvergoeding verplicht?

Een ontslagvergoeding is verplicht als:

 • Je wordt ontslagen via de kantonrechter of het UWV
 • Je tijdelijke contract niet wordt verlengd
 • Je werkgever het initiatief tot ontslag heeft genomen

Let op: bij ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst is een ontslagvergoeding niet verplicht. Maar ook in die gevallen biedt de werkgever vrijwel altijd een ontslagvergoeding aan.

Wanneer ontvang ik een ontslagvergoeding?

Bij ontslag ontvang je in veel gevallen een ontslagvergoeding. Je hebt recht op de wettelijke transitievergoeding als het ontslag loopt via UWV of kantonrechter. Ook als het ontslag verloopt met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst krijg je in de meeste gevallen een ontslagvergoeding. Normaal gesproken krijg je de ontslagvergoeding per de datum waarop je dienstverband beëindigd wordt.

Je ontvangt geen ontslagvergoeding als je op staande voet bent ontslagen. Dit kan gebeuren als er sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag, zoals fraude of diefstal.

Wat is de maximale ontslagvergoeding?

Er geldt een maximale ontslagvergoeding als je ontslagen wordt via UWV of kantonrechter. In dat geval krijg je namelijk de wettelijke transitievergoeding. Hierbij geldt een maximale ontslagvergoeding van € 83.000. Is je jaarsalaris hoger dan € 83.000, dan is de maximale vergoeding bij ontslag één jaarsalaris.

Bij ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst is er geen maximale ontslagvergoeding. In dat geval kun je zelf met je werkgever onderhandelen over hoeveel ontslagvergoeding je krijgt.

Ik ben het niet eens met mijn ontslagvergoeding. Wat nu?

Heeft je werkgever een voorstel gedaan en ben je niet tevreden met hoeveel ontslagvergoeding je krijgt? Teken dan niks. Schakel juridische hulp in en laat beoordelen of jouw ontslagvergoeding redelijk is. Onze ervaren arbeidsjuristen kunnen in veel gevallen een hogere ontslagvergoeding voor je onderhandelen.

Gratis check van je voorstel
>