naar DAS.nl
Loop geen geld mis Laat Flexx je vaststellingsovereenkomst verbeteren

Beoordelen
Zeker weten dat je al je kansen benut €379
 • Analyse van al je documenten
 • Alle verbeterpunten helder op een rij
Meer informatie Direct bestellen
Beoordelen & onderhandelen Wij zetten ons in voor een betere deal €799
 • Analyse van al je documenten
 • Alle verbeterpunten helder op een rij
 • Wij onderhandelen met je werkgever
 • Verbeterde ontslagvoorwaarden
 • Gemiddeld €8.500 meer vergoeding
Meer informatie Direct bestellen
Betaalt je werkgever een
vergoeding voor juridisch advies?
Beoordelen & onderhandelen Jouw werkgever betaalt voor onze inzet €0
 • Analyse van al je documenten
 • Alle verbeterpunten helder op een rij
 • Wij onderhandelen met je werkgever
 • Verbeterde ontslagvoorwaarden
 • Gemiddeld €8.500 meer vergoeding
Hoe werkt kosteloos? Direct aan de slag
Bespreek je ontslag met

Plan zelf een adviesgesprek in wanneer het jou uitkomt.

Plan een gratis adviesgesprek
Of bel direct voor advies

Bereikbaar op werkdagen tot 17:30

088 3279 831
Do's en don'ts bij een vaststellingsovereenkomst

Bij een ontslag met vaststellingsovereenkomst is het belangrijk om precies te weten wat je wel en juist niet moet doen. Zo krijg je de beste voorwaarden en verspeel je geen belangrijke rechten. Om je alvast op weg te helpen, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Wat moet ik doen als ik een vaststellingsovereenkomst heb ontvangen?

Heb je een vaststellingovereenkomst ontvangen? Volg dan onderstaande stappen. Zo behaal je het beste resultaat en sta je altijd sterk in je schoenen.

 • Zet nooit direct je handtekening!

  Het eerste voorstel van de werkgever is bijna nooit het beste voorstel. Heb je toch al getekend? Je hebt 14 dagen bedenktijd om alsnog af te zien van de vaststellingsovereenkomst. Dit moet je schriftelijk laten weten aan je werkgever.

 • Creëer extra bedenk tijd

  Zet je werkgever je onder druk om zo snel mogelijk te beslissen? Stuur een protestbrief om extra bedenktijd te krijgen. Maak gebruik van ons gratis template en maak je eigen protestbrief.

  Stel nu gratis je protestbrief samen
 • Lees het voorstel goed door

  Bestudeer het ontslagvoorstel van je werkgever goed. Staat alles er wel in of ben je het ergens niet mee eens? Schrijf alle vragen die je hebt op.

 • Hoor je werkgever aan, zeg niets toe

  Blijf in gesprek met je werkgever en hoor zijn standpunten aan. Blijf neutraal en zeg nog niks toe, maar wijs ook nog niks af!

 • Check je rechtshulpvergoeding

  Als in je vaststellingsovereenkomst is opgenomen dat je werkgever juridisch advies vergoedt, dan is onze inzet voor jou kosteloos. Ongeacht het bedrag dat de overeenkomst hierover eventueel vermeldt. Onze kosten brengen we direct in rekening bij jouw werkgever. Laat Flexx werken voor jou. In 90% van de gevallen onderhandelen wij namelijk een betere deal, bijvoorbeeld met een hogere ontslagvergoeding.

  Zet ons direct aan het werk
 • Schakel juridische hulp in

  Met juridische hulp van Flexx ben je zeker van het beste resultaat. Wij beoordelen de vaststellingsovereenkomst en onderhandelen met je werkgever voor een beter ontslagvoorstel.

  Hoe werkt dit?
Het verhaal van Tim uit Assen

Na 15 jaar besluiten Tim en zijn werkgever het dienstverband van Tim te beëindigen. Tim ontvangt een vaststellingsovereenkomst. Dit is een voorstel met alle voorwaarden rond het ontslag. Tim oriënteert zich online en ontdekt dat het aanbod niet reëel is.

Tim vraagt Maartje om namens hem te onderhandelen met zijn werkgever. Een slimme keuze. Tim krijgt uiteindelijk een veel hogere vergoeding en verdient de kosten voor rechtshulp ruimschoots terug. Nu kan hij met een gerust hart op zoek naar een nieuwe baan.

De winst van Tim
 • Kosten Flexx jurist € 799
 • Voordeel uit onderhandeling € 8.500
 • Winst voor Tim € 7.701
Beoordelen & Onderhandelen

Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt: laat onze arbeidsjuristen je vaststellingsovereenkomst beoordelen en onderhandelen met je werkgever.

 • Jouw persoonlijke ontslagspecialist
 • Snel zicht op verbeterpunten
 • Wij onderhandelen voor jou
Kosteloos aan de slag
Goed om te weten

Bij een ontslag komen er heel wat dingen op je af. Je hebt dan ook vast veel vragen over je ontslag en de vaststellingsovereenkomst. Wat is een vaststellingsovereenkomst, waar moet je op letten en waar heb je recht op bij jouw ontslag? Daar geven wij je graag alvast antwoord op!

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, kan hij je een ontslagvoorstel doen. In dit voorstel staan alle afspraken die de werkgever met je wil maken over je ontslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de einddatum van de arbeidsovereenkomst, een ontslagvergoeding en een eventuele vergoeding voor juridische kosten die je moet maken. Jij en je werkgever moeten het volledig eens zijn over alle afspraken en leggen deze vast in een overeenkomst; dit is de vaststellingsovereenkomst. Een ontslag met vaststellingsovereenkomst wordt ook wel ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Ben je het niet eens met de vaststellingsovereenkomst? Teken dan niet. Je hebt alle recht om door te onderhandelen!

Bekijk een voorbeeld vaststellingsovereenkomst

Wat staat er nu eigenlijk precies in een vaststellingsovereenkomst? Download onze voorbeeld vaststellingsovereenkomst met de meest voorkomende onderdelen. De belangrijkste onderdelen om op te letten zijn:

 • Ontslagvergoeding. Hoe is deze berekend en krijg je waar je recht op hebt?
 • Opzegtermijn. Wanneer ga je uit dienst en heb je vrijstelling van werk tot die tijd?
 • WW-uitkering. Is jouw recht op WW veilig gesteld in de vaststellingsovereenkomst?
 • Volledigheid. Iedere situatie is anders. Alleen een jurist kan beoordelen of jouw vaststellingsovereenkomst volledig is.
Voorbeeld vaststellingsovereenkomst

Wat als ik de vaststellingsovereenkomst niet wil tekenen?

Ben je het niet eens met het voorstel en wil je de vaststellingsovereenkomst niet tekenen? Dan loopt je huidige arbeidsovereenkomst gewoon door. Als jullie het niet eens kunnen worden over een vaststellingsovereenkomst, kan je werkgever alsnog proberen om je te ontslaan. Dat moet dan via het UWV of de kantonrechter.

Let op: dat is geen garantie voor een betere ontslagregeling. Overleg met je jurist of het verstandig is om de vaststellingsovereenkomst niet te tekenen. Jouw jurist kan je ook bijstaan bij een procedure via het UWV of de kantonrechter.

Vraag een adviesgesprek aan

Plan een adviesgesprek in met een gespecialiseerde arbeidsrechtjurist.
Zo ontdek je waar je kansen liggen en weet je zeker dat jouw voorstel juridisch voor 100% klopt.

 • Check op ontslagvergoeding, recht op WW, opzegtermijn en volledigheid
 • Advies over verbetermogelijkheden
 • Kies zelf de datum en tijd
Suzanne - 10 jaar arbeidsrecht juriste
8

Wanneer krijg ik een vaststellingsovereenkomst?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je werkgever je dienstverband wil beëindigen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsconflict of het vervallen van je functie door een reorganisatie. Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, kan hij je een ontslagvoorstel in de vorm van een vaststellingsovereenkomst doen. Als jullie het eens worden over de vaststellingsovereenkomst, bespaart dit de werkgever tijd en kosten. Hij hoeft dan geen toestemming meer te vragen voor het ontslag aan het UWV of de kantonrechter. Ook voor jou als werknemer zitten er voordelen aan een vaststellingsovereenkomst. Je hebt snel duidelijkheid, krijgt vaak een hogere ontslagvergoeding en je kunt afspraken maken over andere punten die voor jou belangrijk zijn.

Heb ik bedenktijd om de vaststellingsovereenkomst te ontbinden?

Bij een vaststellingsovereenkomst heb je een wettelijke bedenktijd van 2 weken. Dit betekent dat je na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst 2 weken de tijd hebt om alsnog van de overeenkomst af te zien. Een reden hoef je hier niet voor op te geven. Je kunt de vaststellingsovereenkomst binnen de bedenktijd ontbinden door dit schriftelijk te laten weten aan je werkgever. De werkgever moet de bedenktijd vermelden in de vaststellingsovereenkomst. Doet hij dit niet, dan heb je recht op een bedenktijd van 3 weken.

Je eigen deskundige advocaat met een heldere en duidelijke afspraak over de kosten. Dat vond ik nergens anders. Het contact was soms erg intensief en word daarmee ook persoonlijker. Prettige bijkomstigheid bij iets wat toch een vervelende en slepende zaak was.
m.v.o. uit Haarlem
Ontslagvergoeding

Als je je baan verliest, heeft dit flinke financiële gevolgen. Met een ontslagvergoeding in je vaststellingsovereenkomst kun je dit opvangen. Maar heb je hier eigenlijk wel recht op? En hoe hoog is zo’n ontslagvergoeding dan? Hieronder lees je er meer over.

Heb ik recht op een vergoeding bij ontslag met vaststellingsovereenkomst?

Bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst heb je niet per definitie recht op een ontslagvergoeding. Werkgever en werknemer zijn vrij om afspraken te maken over het ontslag en een vergoeding hoeft daar niet per se onderdeel van uit te maken. In de praktijk biedt de werkgever echter in de meeste gevallen wel een ontslagvergoeding aan.

Een vergoeding in de vaststellingsovereenkomst is een belangrijk punt van onderhandeling. Accepteer dus nooit zomaar het eerste voorstel van je werkgever en schakel juridische hulp in. Wij kunnen met je werkgever onderhandelen voor een hogere ontslagvergoeding.

Hoeveel ontslagvergoeding krijg ik?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden (via een vaststellingsovereenkomst) krijg je in de meeste gevallen een ontslagvergoeding. De hoogte van de ontslagvergoeding hangt af van diverse omstandigheden.

Bij het bepalen van de ontslagvergoeding in de vaststellingsovereenkomst wordt vaak de wettelijke transitievergoeding als uitgangspunt gebruikt. De transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van het aantal dienstjaren, je leeftijd en je bruto maandsalaris. Op onze site kun je de hoogte van de transitievergoeding berekenen.

Let op: de transitievergoeding is het minimum dat je kunt krijgen. Bij een vaststellingsovereenkomst is de vergoeding in veel gevallen hoger dan de transitievergoeding. Laat je daarom altijd adviseren door een jurist. Wij helpen je graag om een zo hoog mogelijke ontslagvergoeding te onderhandelen.

Wist je dat...

Wist je dat wij voor 90% van onze klanten een hogere vergoeding kunnen onderhandelen?

Ramon - 5 jaar arbeidsrecht jurist
8.4
Vaststellingsovereenkomst en WW

Na je ontslag wil je een inkomensgat natuurlijk zien te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om je recht op WW bij een vaststellingsovereenkomst veilig te stellen. Wil je er zeker van zijn dat je recht op WW-uitkering niet in gevaar komt? Hieronder lees je hoe dat moet en waar je precies rekening mee moet houden.

Welke opzegtermijn geldt bij ontslag met vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst kun je afspraken maken over de opzegtermijn. Het is belangrijk dat de opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst gelijk is aan de opzegtermijn die geldt voor de werkgever. Deze opzegtermijn kun je vinden in je arbeidsovereenkomst of de cao. Staat daar geen opzegtermijn vermeld, dan geldt de wettelijke opzegtermijn.

Bij het aanvragen van een WW-uitkering, gebruikt het UWV deze opzegtermijn om te bepalen wanneer de uitkering ingaat. Staat er in jouw vaststellingsovereenkomst een kortere opzegtermijn dan de normaal geldende opzegtermijn? Dan gaat je WW-uitkering niet direct in vanaf het moment dat je loonbetaling ophoudt. Let dus altijd goed op de opzegtermijn in de vaststellingsovereenkomst als je een inkomensgat wilt voorkomen.

Check je opzegtermijn

Heb ik recht op een WW uitkering met een vaststellingsovereenkomst?

Bij ontslag met vaststellingsovereenkomst kun je recht hebben op een WW-uitkering. Maar hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Let in ieder geval op de volgende punten als je je recht op WW wilt behouden bij een vaststellingsovereenkomst:

 • Het initiatief tot ontslag met vaststellingsovereenkomst is uitgegaan van je werkgever. Het is verstandig om dit specifiek in de vaststellingsovereenkomst te vermelden.
 • De vaststellingsovereenkomst gaat uit van de juiste opzegtermijn.
 • Je krijgt geen WW-uitkering als het je eigen schuld is dat je ontslagen Bijvoorbeeld, als je je schuldig hebt gemaakt aan diefstal, verduistering, bedrog, bedreiging, mishandeling of hardnekkige werkweigering. Bij voorkeur laat je in de vaststellingsovereenkomst opnemen dat het ontslag jou niet valt te verwijten.
 • Je hebt voldoende activiteiten ondernomen om weer aan het werk te komen op het moment dat de beëindiging ingaat.

Ook als je instemt met ontslag via een vaststellingsovereenkomst, blijf je dus in principe gewoon recht houden op WW. Wil je zeker weten of jouw vaststellingsovereenkomst recht geeft op een WW-uitkering? Laat dit dan beoordelen door een van onze ervaren arbeidsjuristen.

Check je recht op WW
>