naar DAS.nl

Sta sterk bij jouw arbeidsconflict

Bespreek je situatie met ...

Direct duidelijkheid over je situatie

 • Direct persoonlijk contact
 • Advies van ervaren jurist
 • Sta juridisch sterk
Zet ons aan het werk Gratis adviesgesprek
Check je voorstel zelf online

In 3 minuten inzicht in je verbeterpunten

 • Verbeter je ontslagvergoeding
 • Stel je WW uitkering veilig
 • Voorkom een inkomensgat
Start jouw online check
Onze aanpak & tarieven

Geen gedoe, vaste prijzen en nooit verrassingen achteraf, dat is onze kracht

Bekijk aanpak & tarieven

Zo werkt Flexx voor jou

Bij Flexx pakken we de zaken slim aan. Met onze vaste prijzen weet je altijd vooraf waar je aan toe bent. En met onze online tool ontdek je snel de verbeterpunten in je voorstel. Ook adviseren we welke jurist jou het beste kan helpen – waarna jij kiest. En voor de gratis intake bepaal jij de datum en het tijdstip. Zo werkt Flexx voor jou. 

Wat te doen bij een arbeidsconflict?

Een arbeidsconflict heeft altijd een grote impact. Je werk wordt lastiger uit te voeren, de sfeer op het werk wordt slechter en als je er niets aan doet, kan het conflict steeds hoger oplopen. Vaak heeft een verstoorde arbeidsrelatie ook gevolgen voor je eigen gezondheid: het kan leiden tot stress en overspannenheid.

Het is belangrijk niet te veel vanuit de emotie te handelen bij een arbeidsconflict: dat maakt de situatie vaak alleen maar erger. Volg het onderstaande stappenplan, zodat je precies weet wat te doen bij een arbeidsconflict.

 • 1. Ga om tafel zitten met je werkgever

  Als eerste moet je proberen om het arbeidsconflict op te lossen. Sinds 1 juli is een preventief spreekuur van bij de arbo-arts mogelijk. Ga ook in overleg met je werkgever en probeer samen tot de kern van het conflict te komen. Wat is precies het probleem, wat zijn de oorzaken en hoe valt dit eventueel op te lossen? Blijf hierbij zo rustig en objectief mogelijk en probeer niet vanuit je emoties te reageren. Kom je samen tot een oplossing? Leg alle afspraken die je maakt dan schriftelijk vast. 

 • 2. Overweeg een mediator in te schakelen

  Als de arbeidsrelatie verstoord is, kan het lastig zijn om constructief met in elkaar in gesprek te gaan. Een mediator kan hierbij begeleiding bieden. Een mediator is een onafhankelijk persoon die de gesprekken kan begeleiden om samen een oplossing te vinden voor het arbeidsconflict. Als er overeenstemming is over een oplossing, worden de afspraken schriftelijk vastgelegd.

 • 3. Blijf je werk doen

  Vaak melden mensen zich ziek bij een arbeidsconflict. Doe dit alleen als je ook écht ziek bent. Een ziekmelding om het conflict te ontlopen, heeft geen zin. In een ontslagzaak kan je hierdoor in de problemen komen, omdat je dan niet voldoende hebt gedaan om het conflict op te lossen. Blijf dus gewoon je werk doen tijdens het arbeidsconflict en meld je niet ziek als je niet echt ziek bent. Als je wilt overleggen kun je ook gebruik maken van het preventieve spreekuur van de arbo-arts.

 • 4. Schakel juridische hulp in

  Als werknemer sta je bij een arbeidsconflict altijd in een zwakkere positie. Wil je zo goed mogelijk opkomen voor je eigen belangen, schakel dan altijd juridische hulp in. Onze arbeidsjuristen hebben veel ervaring met ontslagzaken en kunnen je precies vertellen wat in jouw situatie het verstandigste is om te doen.

Goed om te weten

Wat te doen bij arbeidsconflict met leidinggevende?

Een goede werkrelatie met je leidinggevende is belangrijk. Het zorgt voor meer werkplezier, productiviteit en een goede verstandhouding. Maar wat als je een arbeidsconflict met je leidinggevende hebt? Hoe ga je daarmee om en hoe los je dat op?

Bij een arbeidsconflict met je leidinggevende is het belangrijk dat beide partijen zich verantwoordelijk voelen en het samen proberen op te lossen. Hierbij zal een van jullie de eerste stap moeten zetten. Ga er niet zomaar van uit dat je leidinggevende altijd het initiatief neemt. Wees proactief en zet de eerste stap als dat nodig is.

Ga op een zakelijke en rustige manier het gesprek aan. Dat is de enige manier om tot een oplossing te komen. Hoor het standpunt van de ander aan en probeer begrip op te brengen voor elkaar. Lopen de gesprekken vast, schakel dan een onafhankelijke persoon in voor begeleiding en een neutrale blik. Dit kan bijvoorbeeld een mediator zijn.

Kom je niet tot een oplossing met je leidinggevende en dreigt het arbeidsconflict in ontslag uit te monden, roep dan de hulp van een jurist in. Flexx van DAS biedt ontslaghulp on demand: betaalbare rechtshulp, ook als je niet verzekerd bent.

Arbeidsconflict ziekmelding: Is het verstandig om je ziek te melden?

Een ziekmelding bij een arbeidsconflict komt regelmatig voor. Veel mensen proberen op die manier de problemen op het werk te ontlopen. Dit is in de meeste gevallen echter niet verstandig. Meld je alleen ziek als je ook écht ziek bent. Anders verslechtert het je rechtspositie. Als er een ontslagzaak volgt, spreekt een onterechte ziekmelding bij het arbeidsconflict in je nadeel.

Meld je dus alleen ziek als je ook daadwerkelijk ziek bent. Een arbeidsconflict kan zeker de aanleiding zijn voor ziekte in de vorm van bijvoorbeeld stress, burn-out of depressie. Heb je gezondheidsklachten als gevolg van het arbeidsconflict, maak dan gebruik van een preventief spreekuur van de arbo-arts voor overleg over je situatie of meld je ziek als het echt niet gaat, waarna je je ziekmelding en je situatie met de bedrijfsarts kunt bespreken. Geef altijd gehoor als je opgeroepen wordt voor een gesprek. Je bent bij een ziekmelding wegens een arbeidsconflict verplicht om mee te werken aan een onderzoek door de bedrijfsarts.

Wat te doen bij een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega's?

Een verstoorde arbeidsrelatie kan zijn oorzaak vinden in een arbeidsconflict met de leidinggevende. Maar er kan ook goed sprake zijn van een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega’s. Botsende karakters of een meningsverschil over hoe het werk moet worden uitgevoerd, kan hier de aanleiding voor zijn. Maar er kunnen ook andere oorzaken spelen, zoals liefdesrelaties op de werkvloer.

Is er sprake van een verstoorde arbeidsrelatie met een of meerdere collega’s, bespreek dit dan zo snel mogelijk met je leidinggevende. Mogelijk kan er een oplossing gevonden worden voor het probleem door met elkaar in gesprek te gaan of een andere invulling te geven aan de werkzaamheden. Ook overplaatsing naar een andere afdeling zou een oplossing kunnen zijn voor een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega’s.

Een conflict met collega’s betekent niet automatisch dat ook de arbeidsrelatie met je werkgever verstoord is. Pas als het conflict tussen collega’s tot een onwerkbare situatie leidt en er geen oplossing kan worden gevonden voor het probleem, kan je werkgever een aanleiding hebben om tot ontslag over te gaan.

Maak een afspraak met jouw jurist

Kies zelf welke jurist het beste bij jou past

 • Sparren met een jurist over jouw situatie
 • Kies een tijdstip waarop het jou uitkomt
Ramon - 5 jaar arbeidsjurist
8 / 10
>