Krijgen ambtenaren een ontslagvergoeding?
Een ontslagvergoeding voor ambtenaren is mogelijk, maar je hebt er niet automatisch recht op. Krijg je als ambtenaar ontslag, dan krijg je namelijk meestal naast een WW-uitkering ook een extra bovenwettelijke uitkering voor ambtenaren. De financiële gevolgen van ontslag worden hiermee vaak al goed opgevangen, waardoor een extra ontslagvergoeding niet automatisch wordt uitgekeerd.
Hoewel een ontslagvergoeding dus niet standaard is, zijn er wel twee gevallen waarbij ambtenaren een ontslagvergoeding krijgen.
Ten eerste kun je een ontslagvergoeding krijgen als er sprake is van ontslag “op andere gronden”. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verstoorde arbeidsverhouding of een arbeidsconflict. Als je werkgever een overwegend aandeel heeft gehad in het ontstaan van die situatie, heb je recht op een ontslagvergoeding voor ambtenaren. Om de hoogte van die ontslagvergoeding te bepalen, heeft de Centrale Raad van Beroep (de hoogste ambtenarenrechter) een formule bedacht.
De CRvB-formule is A x B x C, wat staat voor:
- A = Aantal dienstjaren gedeeld door 2
- B = Bruto maandsalaris (inclusief vakantietoeslag)
- C = Correctiefactor
De correctiefactor wordt bepaald aan de hand van het aandeel van de werkgever in het ontstaan van de verstoorde werkverhouding:
- Heeft de werkgever voor 0 tot 50% schuld aan de ontstane situatie, dan is de correctiefactor 0
- Valt de situatie voor 51 tot 65% te wijten aan de werkgever, dan is de correctiefactor 0,5
- Bij een aandeel van 65 tot 80% bedraagt de correctiefactor 0,75
- En bij een verwijtbaarheidspercentage van de werkgever van 80% of meer bedraagt de correctiefactor 1
De tweede situatie waarbij je als ambtenaar een ontslagvergoeding kunt krijgen, is bij een ontslag met wederzijds goedvinden. In deze situatie maak je samen met je werkgever in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst afspraken over de beëindiging van je aanstelling. Een ontslagvergoeding kan onderdeel zijn van deze afspraken. Deze ontslagvergoeding voor ambtenaren kan bovenop je WW-uitkering en bovenwettelijke uitkering komen óf de vergoeding komt in plaats van je uitkering. In het laatste geval koopt je werkgever je uitkeringsrechten dus in een keer af met een ontslagvergoeding.
Let op: als het de bedoeling is dat je naast de ontslagvergoeding nog een WW-uitkering gaat aanvragen, is het belangrijk om je WW-rechten niet te verspelen. Het UWV geeft geen WW-uitkering als je zelf het initiatief tot ontslag nam. Zorg er dus voor dat in de vaststellingsovereenkomst specifiek wordt vermeld dat het initiatief tot ontslag van je werkgever kwam.