naar DAS.nl

Contract opstellen

Gedurende ons leven krijgen we regelmatig te maken met contracten. Bijvoorbeeld bij het kopen of huren van een woning, je werk of als je ondernemer bent. In een contract staat wat de rechten en plichten zijn van jou en de wederpartij. In veel gevallen is het verstandig een jurist te laten kijken naar de overeenkomst. Een contract opstellen is namelijk niet makkelijk en er kan soms veel van afhangen.

 

Document opstellen

Wat is een (juridisch) contract?

In het Nederlands recht is een mondelinge overeenkomst bindend, je hoeft dus eigenlijk niets op papier te zetten. Toch is het verstandig dit wel te doen. Mocht je naar de rechter gaan, dan moet je wel kunnen aantonen welke afspraken er zijn gemaakt. Daarnaast geeft een contract meer duidelijkheid over welke afspraken er precies zijn gemaakt. Zo weet je dus precies waar je aan toe bent. Er zijn allerlei soorten contracten en overeenkomsten waarmee je te maken kan krijgen. Denk aan je woning waarvoor je een huurcontract of koopcontract nodig hebt. Als ondernemer heb je misschien wel een huurovereenkomst bedrijfsruimte, een leasecontract, ZZP modelovereenkomst en algemene voorwaarden. Ook bij een vaste baan krijg je te maken met een arbeidsovereenkomst en als je ontslagen wordt met een vaststellingsovereenkomst. En denk ook aan alle aankopen die je doet, bij iedere bestelling in een webshop ga je immers een koopovereenkomst aan.

Hoe kunnen we u helpen?

Een contract opstellen voorbeeld

Wil een contract opstellen, dan kun je meestal wel een voorbeeld vinden op internet. Zo’n model kun je gebruiken bij het opstellen van jouw contract, maar neem het nooit klakkeloos over. Soms is een contract vrij simpel, maar het kan ook erg ingewikkeld zijn. Als er veel van afhangt, is het verstandig een expert of jurist naar het contract te laten kijken of het in zijn geheel door hem of haar te laten opstellen. Zo kun je veel problemen voorkomen. Een contract moet aan een aantal regels voldoen om rechtsgeldig te zijn. Het belangrijkste is dat de gegevens van beide partijen volledig staan vermeld en dat je beide het contract ondertekent met plaats, datum en een handtekening. Verder vermeld je onder andere de duur van het contract, de opzegtermijn en de gevolgen bij het niet nakomen van verplichtingen.


Algemene voorwaarden

Als ondernemer is het handig om algemene voorwaarden op te stellen. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle contracten die je afsluit. Dat scheelt dus heel wat onderhandelen. Door algemene voorwaarden op te stellen weten jij en je klant of opdrachtgever waar ze aan toe zijn. Je kunt er altijd op terugvallen bij problemen. Vraag één van onze juristen naar de mogelijkheden!


Contract opstellen? Vind hier jouw jurist

Als je een contract opstellen wil is één ding zeker, het is verstandig om een jurist in te schakelen die gespecialiseerd is in contractenrecht. Die zorgt er namelijk voor dat de juridische kwaliteit van het contract helemaal in orde is.

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieënhuizen - Manager Adviesteam
>