naar DAS.nl

Algemene voorwaarden opstellen

Als je een eigen bedrijf hebt, is algemene voorwaarden opstellen belangrijk. Daarin staat wat de rechten zijn van jou en je klant of opdrachtgever. Je kunt er altijd op terugvallen als er een conflict ontstaat. Algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht, maar het kan je – mits goed gedaan – voor veel problemen behoeden.

 

Document opstellen

Wat zijn algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden zijn regels die je wilt toepassen op alle contracten die je gaat afsluiten. De zogenaamde ‘kleine lettertjes’. Het zijn jouw voorwaarden over bijvoorbeeld de levering, betaling, aansprakelijkheid, reparaties en de garantietermijn. Deze kunnen gelden voor je klanten, leveranciers of opdrachtgevers. Als je ondernemer bent, is het verstandig deze goed duidelijk te maken. Daarom moet je algemene voorwaarden opstellen. Heb je een webshop, maak ze dan op je website kenbaar. ZZP-ers kunnen ze meesturen met hun offertes. Heb je de ‘kleine letterjes’ opgesteld, dan ben je wettelijk verplicht deze kenbaar te maken vóórdat je daadwerkelijk een overeenkomst afsluit. Dit beschermt je tegen de risico’s die bij het ondernemen horen, bijvoorbeeld een te late levering of een uitblijvende betaling. Daarnaast scheelt het tijd, want je hoeft niet meer met elke klant of opdrachtgever de leveringsvoorwaarden door te spreken.


Algemene voorwaarden opstellen

Wat er precies in de voorwaarden komt te staan, hangt af van het werk dat je doet. Op het internet kun je op zoek gaan naar een model dat op jouw branche van toepassing is. Dit model kun je vervolgens aanpassen aan je eigen situatie. Het is belangrijk dat het algemene voorwaarden opstellen goed gedaan wordt. Als er fouten instaan, kan dat vervelende situaties opleveren. Laat ze daarom bij voorkeur opstellen door een jurist. Dit kost wel wat geld, maar wanneer er door een fout een conflict ontstaat. kan je dat nog veel meer gaan kosten. Ook als je toch besluit het zelf te doen, is het aan te raden om ze wel door een jurist of advocaat te laten controleren.

Kies voor jou de beste oplossing:

  • Check of voorwaarden rechtsgeldig zijn
  • Advies en praktische tips
  • Voorwaarden direct aangepast
2-in-1 Pakket
€ 599,-
excl. BTW
of in 2 termijnen
€ 724,79 incl. BTW

Algemene voorwaarden voorbeeld

Ben je op zoek naar een voorbeeld? Dan kun je bij een branchevereniging kijken. Zo bestaan er voorbeelden voor webwinkels, voor ZZP-ers en modellen die gemaakt zijn in overleg met de Consumentenbond. Zorg dat je een voorbeeld vindt dat van toepassing is op jouw branche. De voorwaarden kunnen per vakgebied namelijk erg verschillen. Als je lid bent van een branche- of beroepsvereniging, kan het zijn dat je verplicht bent bepaalde voorwaarden te gebruiken.


De voorwaarden gebruiken

Als je algemene voorwaarden opstellen is gelukt, moet je ze ook nog goed gebruiken. Zo moet je ze van toepassing verklaren op elke overeenkomst. Dat kan door ze te vermelden in de offerte en de voorwaarden mee te sturen. Je bent verplicht je klant over je voorwaarden te informeren. Als dienstverlener is het voldoende om voor de voorwaarden te verwijzen naar je website.

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieënhuizen - Manager Adviesteam
>