naar DAS.nl
 • Hoge kwaliteit, geen kostenHoge kwaliteit, geen kosten
 • Geen verzekering nodigGeen verzekering nodig
 • Kosteloze rechtshulpDirect persoonlijke hulp
 • Contact088 3279 860

Ontdek je recht op schadevergoeding

Dat is Flexx
 • Binnen 2 minuten je rechtspositie in beeld
 • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
 • Onze hulp is geheel kosteloos
Vragen? 088 3279 860 Hanan | Manager Flexx
Zo werkt Flexx
 • Ontdek je rechtspositie
  En je ziet direct of we je kosteloos kunnen helpen.
  Ontdek het nu
 • Aanmelden
  Vertel je ons meer over jouw situatie, dan neemt jouw jurist binnen 1 werkdag contact met je op.
 • Aan de slag
  Jouw jurist regelt de aansprakelijkheid en zorgt dat je een voorschot op je kosten ontvangt.
 • Onderhandelen
  We brengen je schade in kaart. Zodra jij bent opgeknapt onderhandelen wij een zo hoog mogelijke schadevergoeding.

Dit is Flexx

Flexx van DAS helpt zoals jij dat prettig vindt. Zodat jij goed uit deze vervelende situatie komt. We maken de expertise van onze letschadejuristen zo eenvoudig mogelijk voor jou beschikbaar. Zo werkt Flexx voor jou.

Do's en don'ts bij een whiplash

Bij een letselschade als gevolg van een whiplash is het belangrijk om precies te weten wat je wel en wat je juist niet moet doen. Zo krijg je de beste voorwaarden en verspeel je geen belangrijke rechten. Om je alvast op weg te helpen, hebben we de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Wat te doen bij whiplash

Een whiplash ontstaat vaak na een verkeersongeluk, met name wanneer je van achteren aangereden wordt. Het kan allerlei vervelende klachten geven, zoals pijn en psychische/cognitieve klachten. Heb jij ook een whiplash opgelopen? Dan is het belangrijk om op de juiste manier te handelen. Hieronder vind je een handig stappenplan wat te doen bij whiplash.

 • 1. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts

  De eerste prioriteit bij whiplash is goede medische zorg. Laat je na het ongeval zo snel mogelijk door een (huis)arts onderzoeken. Denk als eerste aan jezelf: goede medische zorg, aandacht voor jouw klachten en herstel zijn het allerbelangrijkste.

 • 2. Zorg voor een goede balans tussen rust en inspanning

  Heeft een arts vastgesteld dat je een whiplash hebt? Volg dan het advies van de arts en ga aan de slag met de adviezen van je arts. Hij kan je bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie aanraden om je klachten te verminderen.

 • 3. Whiplash schadevergoeding claimen

  De derde stap van wat te doen bij whiplash is schadevergoeding claimen bij de verzekeraar van de veroorzaker. Is een andere partij aansprakelijk voor het ongeval waarbij je een whiplash hebt opgelopen, dan kan je jouw letselschade op diens verzekeraar verhalen.

  Zorg ervoor dat je vanaf het begin alle informatie verzamelt voor jouw dossier. Medische rapporten, facturen van behandelingen en een overzicht van alle schadeposten als gevolg van de whiplash. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten voor hulp in de huishouding of reiskosten voor medische behandelingen. De gespecialiseerde letselschadejuristen van DAS helpen je met het volledige traject om bij whiplash schadevergoeding te claimen. 

 • 4. Definitieve letselschadevergoeding

  Als je weer volledig hersteld bent, kan de letselschadeclaim worden afgerond. Op dat moment is namelijk duidelijk hoeveel letselschade je precies hebt opgelopen. Ben je niet hersteld en heb je blijvend letsel opgelopen? Dan wordt er een medisch deskundigenoordeel gevraagd over de ernst van het letsel en de gevolgen daarvan. Hiermee kunnen we de (toekomstige) schade vaststellen en deze letselschade claimen.

 • 5. Afronden van de letselschadeclaim

  In stap 5 ronden we de letselschadeclaim af. Hierbij zijn 3 verschillende scenario’s mogelijk:

  1. De aansprakelijke partij is bereid om de gevraagde letselschade te betalen. We kunnen de letselschadeclaim dan snel afronden.
  2. De aansprakelijke partij vindt het gevraagde schadebedrag te hoog en doet een tegenbod. We gaan dan in onderhandeling met de wederpartij en proberen samen tot een overeenkomst te komen.
  3. De verzekeraar van de aansprakelijke partij vindt het gevraagde schadebedrag te hoog en wil ook niet onderhandelen. In dit geval geven we je advies over de kansen om succesvol je letselschade te claimen in een procedure bij de rechter.

  Onze juristen gaan graag voor je aan de slag om je letselschade te claimen. Zo krijg jij waar je recht op hebt. Neem contact op voor een vrijblijvend advies en ontdek direct wat je mogelijkheden zijn.

Ontdek je rechtspositie
Goed om te weten

Bij letselschade komt er heel wat op je af. Je hebt dan ook vast veel vragen over je letselschade. Waar moet je op letten en waar heb je recht op? Daar geven wij je graag alvast antwoord op!

Wat is een whiplash?

Een whiplash is een aandoening aan de nek. Vaak ontstaat het na een auto-ongeluk, met name wanneer je van achteren wordt aangereden. Het hoofd maakt dan plotseling een heftige beweging naar voren en achteren. Het gevolg van deze plotselinge beweging is dat de spieren en banden in je nek uitrekken en beschadigd kunnen raken.

Whiplash kan niet vastgesteld worden aan de hand van bijvoorbeeld een MRI-scan. Een arts stelt de diagnose whiplash aan de hand van de klachten van de patiënt en de toedracht van het ongeluk.

Wat zijn whiplashklachten?

Een whiplash kan allerlei fysieke en cognitieve klachten geven. Veelvoorkomende whiplashklachten zijn:

 • Hoofdpijn
 • Pijn in de nek
 • Problemen met concentreren
 • Vergeetachtigheid
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Stemmingswisselingen
 • Overgevoeligheid voor licht/geluid
 • Problemen met slapen

Herken je dit? Schakel dan medische zorg in voor je whiplashklachten. En zorg ook dat onze letselschadejuriten, bij een whiplash, schadevergoeding claimen bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Letselschadebedragen whiplash

Heb je een whiplash opgelopen en ben je benieuwd naar de letselschadebedragen whiplash? Daar valt geen algemeen antwoord op te geven. Het hangt helemaal af van jouw omstandigheden en welke schade je precies hebt. De letselschadebedragen whiplash zullen dus van geval tot geval verschillen.

Hoe hoog de letschadebedragen uitpakken, hangt af van verschillende factoren, zoals:

 • De ernst van de whiplash
 • Hoeveel pijn en last je van de whiplash ondervindt
 • Hoe lang het duurt voordat je hersteld bent
 • Hoeveel lichamelijke/geestelijke beperkingen je ondervindt en wat de gevolgen daarvan zijn
 • De mate van schuld van de wederpartij bij het veroorzaken van je whiplash

Houd zelf nauwkeurig bij welke schadeposten je hebt als gevolg van de whiplash. Dit zijn natuurlijk de medische kosten die je hebt en eventuele gemiste inkomsten uit werk. Maar er kunnen ook andere kosten ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan extra kosten die je moet maken voor hulp in de huishouding, kinderopvang, studievertraging of het eigen risico van jouw ziektekostenverzekering.

Ook kan je emotionele en psychische schade oplopen bij een whiplash. Hier kun je smartengeld voor claimen. Hierin vind je een overzicht met rechterlijke uitspraken over toegekende letselschadebedragen bij whiplash. Rechters en letselschadejuristen gebruiken veelal de ANWB Smartengeldgids als referentie om letselschadebedragen bij whiplash te bepalen.

Binnen 24 uur juridische hulp zonder kosten Marc

Whiplash schadevergoeding voorbeelden

De letselschadebedragen voor whiplash verschillen van geval tot geval. Om een inschatting te maken hoeveel schadevergoeding je kunt claimen, zal jouw letselschadejurist al jouw materiële schade op een rijtje zetten. Het gaat dan om schade aan jouw eigendommen (zoals auto of kleding), gemiste inkomsten, medische kosten etc.

Immateriële schadevergoeding (smartengeld) voor pijn, verdriet en gemiste levensvreugde, is lastiger in geld uit te drukken. Je kunt wel een schatting van de vergoeding maken door een vergelijking te maken. Hieronder staan enkele whiplash schadevergoedingen als voorbeeld.

 • Whiplash schadevergoeding € 5.000 smartengeld

  Het slachtoffer wordt van achteren aangereden bij een auto-ongeluk. Hij loopt hierbij een whiplash op, wat resulteert in een blijvende functionele invaliditeit van 4%. Het slachtoffer is door de whiplash beperkt in de uitoefening van zijn sport- en hobbyactiviteiten, waardoor sprake is van verminderde levensvreugde. De rechtbank Amsterdam kent een smartengeldvergoeding van € 5.000 toe.

  Bron: rechtbank Amsterdam

 • Whiplash schadevergoeding € 7.000 smartengeld

  Het slachtoffer raakt betrokken bij een verkeersongeluk en loopt hierbij een whiplash op. De whiplashklachten bestaan uit pijn aan hoofd en nek, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Hierdoor raakt het slachtoffer gedeeltelijk arbeidsongeschikt en wordt hij uiteindelijk ontslagen. Op basis van vergelijkbare zaken in de Smartengeldgids kent de rechter voor de whiplash een schadevergoeding smartengeld van € 7.000 toe.

  Bron: gerechtshof Arnhem

 • Whiplash schadevergoeding € 18.000 smartengeld

  Het slachtoffer raakt berokken bij een verkeersongeluk met zijn bromfiets en loopt hierbij whiplashklachten op. Hij raakt blijvend en volledig arbeidsongeschikt. Er is sprake van acceptatie- en verwerkingsproblemen, cognitieve veranderingen, een dramatische verandering in dagelijks leefpatroon en energieverlies. De rechter kent een smartengeldvergoeding van € 18.000 toe.

  Bron: gerechtshof ’s-Hertogenbosch

>