We merken dat er door het coronavirus veel vragen leven. Daarom zetten wij een aantal juridische vragen en antwoorden op een rij voor consumenten én ondernemers.
Wij helpen je graag verder. Van maandag t/m vrijdag zijn we van 08:30 - 17:30 uur bereikbaar.
088 3279 841
Heb je een verzekering bij DAS? Dan kun je ook direct je zaak aanmelden.
Geen verzekering nodig
Vaste en scherpe tarieven
Eigen specialist, goed resultaat
Je hebt de huur opgezegd en nu weigert de verhuurder je borg terug te betalen. Terwijl je de woning in goede staat oplevert en geen huurachterstand hebt. Neem eerst contact op met je verhuurder en probeer samen tot een oplossing te komen.
Zorg voor voldoende bewijs. Bijvoorbeeld de huurovereenkomst waarin een bepaling over de borg is opgenomen en een betalingsbewijs van de borg. Lukt het niet om samen met je verhuurder tot een oplossing te komen? Onze ervaren juristen staan al voor je klaar.
Je hebt recht op terugbetaling van de borg. Hiervoor gelden twee voorwaarden:
Vindt de verhuurder dat er zaken hersteld moeten worden, dan moet hij duidelijk aangeven wat je moet herstellen en je de kans geven de werkzaamheden zelf uit te (laten) voeren. Als je ervoor kiest dat niet te doen, mag de verhuurder het herstel op jouw kosten laten uitvoeren en deze kosten verrekenen met de borg.
Heb je geen afspraken gemaakt over de terugbetalingstermijn van de borg of is de afgesproken termijn verstreken? Stuur de verhuurder dan een brief waarin je hem vraagt om de borg terug te betalen. Geef hem hiervoor een redelijke termijn. Meestal is dit 2 weken.
Voorkom problemen met een juridisch waterdicht én duidelijke huurovereenkomst. Laat jouw huurovereenkomst checken of opstellen door onze juristen. Zo weet je zeker dat je sterker in je recht staat.
ma. t/m vr. van 8.30 uur t/m 17.30 uur
Wanneer en hoe snel je verhuurder de borg moet terugbetalen is niet wettelijk vastgelegd. Vaak staat dit wel in de huurovereenkomst. Is er geen termijn afgesproken en betaalt je verhuurder de borg niet terug? Dan moet je hem zelf aanschrijven en een termijn geven waarbinnen hij de borg moet terugbetalen. Meestal is dit 2 weken.
Er zijn geen vaste bedragen voor de hoogte van een borg (waarborgsom). Het meest gangbaar is een borg van één maand huur. Is je huur laag, dan is een borg van twee maanden acceptabel. Over het algemeen wordt een borg die hoger is dan drie maanden huur als onredelijk beschouwd.
Je verhuurder mag de borg verrekenen met de kosten voor het herstel van schade die door jouw toedoen is ontstaan. Dit kan al tijdens de huurperiode, maar ook na beëindiging wanneer je verhuurder na een inspectie besluit de schade te herstellen. Vind je dat je niet aansprakelijk bent voor de schade? Dan kun je bezwaar maken. Je verhuurder moet dan aantonen dat de schade wel door jou is veroorzaakt.
Groot en deskundig netwerk van juristen Onze juristen zijn gespecialiseerd in bijna ieder juridisch conflict. Zo is er meestal een jurist die jou kan helpen.
Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf Wij vragen een eenmalig en vast bedrag per oplossing. Zo weet je precies waar je aan toe bent, en heb je geen verrassingen achteraf.
Alleen betalen voor hulp die jij nodig hebt Wij adviseren je graag welke stappen je kunt nemen. Welke stappen je wil nemen, bepaal je helemaal zelf.