naar DAS.nl

Erfafscheiding

Wat zijn de regels?

In het burenrecht staan regels over de erfgrens en de erfafscheiding. Wie betaalt er voor de schutting? En hoe hoog mag de erfafscheiding eigenlijk zijn? Als een haag, schutting of muur op de erfgrens staat, is deze gezamenlijk eigendom van jou en je buren. Daardoor kan er onenigheid ontstaan. Als je het niet eens wordt met je buren kan het nodig zijn om juridische hulp in te schakelen.

 

Juridische hulp

Erfafscheiding plaatsen

Je hebt graag privacy en daarom is een erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren erg prettig. Het maakt niet uit wie de erfafscheiding heeft geplaatst, hij is eigendom van degene op wiens erf hij staat. Staat de schutting precies op de erfgrens? Dan is hij gezamenlijk eigendom van beide buren. Jullie moeten dus samen zorgen voor het onderhoud, schoonmaken en eventueel vernieuwen van de schutting. Dat doe je in goed overleg. Maar wat als je buurman niets aan de erfafscheiding doet? Of niet wilt meebetalen? In eerste instantie kun je een mediator inschakelen om een oplossing te vinden. Als dat niet helpt, kun je via de rechter eisen dat je buren meewerken aan de erfafscheiding. Je buren zijn namelijk verplicht om de helft mee te betalen aan de aanschaf, bouw en onderhoud van de afscheiding.

Erfafscheiding regels

In het burenrecht staan regels waar een erfafscheiding aan moet voldoen, deze gaan bijvoorbeeld over de hoogte ervan. Als je buren zich niet aan de regels houden, kun je daarvoor naar de rechter.

  • De hoogte van een schutting, muur of hek naast of achter het huis mag maximaal 2 meter zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. In sommige gemeenten gelden andere regels, controleer dit dus van tevoren. Voor een hogere afscheiding heb je een vergunning nodig.
  • Een opening of raam maken in een muur of schutting is verboden. In het burenrecht staat dat er geen ramen, balkons of muuropeningen binnen 2 meter van de erfgrens gemaakt mogen worden, die kijken op de tuin van uw buren.
  • Aan jouw kant van de erfafscheiding mag je in principe doen wat je wil, zolang je maar geen beschadigingen aanricht. Je mag een schutting bijvoorbeeld schilderen of er plantenbakken aanhangen en een haag mag je aan jouw kant snoeien.

Schutting op de erfgrens

Bij problemen met de erfafscheiding is het slim eerst te kijken waar de erfgrens precies ligt. Als de schutting op de erfgrens staat, is hij namelijk gezamenlijk eigendom van jou en je buren. Jullie moeten dan alles in overleg doen en de kosten delen. Je hebt echter ook het recht om de afscheiding op je eigen erf te plaatsen, dan is de schutting jouw eigendom. Dan draai je zelf voor alle kosten op, maar kun je wel kiezen hoe de schutting eruitziet. Je buren hebben ook het recht om er een erfafscheiding naast te plaatsen op hun eigen erf.

Wat te doen bij problemen?

Het wordt pas een probleem als een gesprek met je buren niet meer mogelijk is. Dan zit er niets anders op dan hulp van buitenaf te zoeken. Met goede bemiddeling – bijvoorbeeld door een mediator – kun je alsnog tot een oplossing komen. Ook een brief met de naam van een jurist eronder kan wonderen doen. In het uiterste geval moet je naar de rechter. De vraag is of je dat moet willen, want het komt de relatie met je buren niet ten goede. Als je juridische stappen wil nemen is ook nuttig om een jurist in te schakelen. Zelf ben je namelijk al snel te emotioneel betrokken.

Maartje Frankevijle
Jurist arbeidsrecht
Marc Ceelen
Jurist arbeidsrecht & contractueel recht
Suzanne Mollee
Jurist arbeidsrecht
Ramon van Lieshout
Jurist arbeidsrecht & onroerende zaken
Kyra ten Pas
Jurist contractueel recht
Anco Goldhoorn
Jurist contractueel recht

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieƫnhuizen - Manager Adviesteam
>