Wat staat er in het burenrecht over een aanbouw?
Aan een aanbouw of uitbouw zijn heel wat regels verbonden. En die gaan niet alleen over de afstand tot de erfgrens. Het burenrecht beschermt bijvoorbeeld ook tegen ongewenst uitzicht. Zo mag je geen ramen in je uitbouw maken die uitkijken op de tuin van je buren, waardoor zij geen privacy meer hebben. Ga je bouwen op erfgrens? Houd er dan rekening mee dat een venster met uitzicht op het erf van de buren allen is toegestaan als:
- de muur grenst aan een openbare weg of water;
- het uitzicht wordt belemmerd door een muur van maximaal 2 meter hoog die zich binnen 2 meter van het venster bevindt en de buren toestemming hebben gegeven;
- de buren al meer dan 20 jaar geen bezwaar hebben gemaakt tegen de aanwezigheid van een bestaand venster (verjaring).
In muren die dichter dan 2 meter op de erfgrens staan mogen wel vaste ondoorzichtige vensters worden aangebracht. Een draairaam met ondoorzichtig glas is in dit geval dus niet toegestaan. Voor het aanbrengen van ramen in de zijgevel is een omgevingsvergunning verplicht.
Betreden van het erf van de buren voor verbouwing
Je buren zijn een uit- of aanbouw aan het maken en kunnen hun werkzaamheden alléén verrichten door tijdelijk gebruik te maken van jouw grond. Ze moeten bijvoorbeeld een steiger in je tuin plaatsen tijdens het bouwen tegen de erfgrens. Dat mag je niet weigeren. Dit is het zogenaamde ladderrecht. Wel moeten je buren dit aan je laten weten en eventuele schade die ontstaat vergoeden. Je hebt ladderrecht als:
- je de buren op tijd op de hoogte stelt dat je hun erf moet gebruiken;
- er geen andere manier is om je woning te verbouwen of te onderhouden dan door het erf van je buren te betreden;
- je eventuele schade bij buren door het gebruik van hun erf vergoedt.
Je buren mogen jouw ladderrecht alleen weigeren of uitstellen als ze daarvoor hele gewichtige redenen hebben.
De buren bouwen op mijn grond, wat te doen?
Wat doe je als je buren op jouw grond bouwen? Bedenk ten eerste, dat je buren dit niet altijd expres doen. Er kunnen altijd fouten worden gemaakt. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een stukje muur per ongeluk toch op jouw erf terechtkomt. Stap niet meteen naar de rechter, maar ga eerst in gesprek met je buren. Onderneem wel altijd actie als de buren op jouw grond bouwen. Het is namelijk je recht om daar tegen in bezwaar te gaan. Je kan eisen dat ze de muur afbreken en verplaatsen, of tegen een schadevergoeding mogen ze de muur laten staan. Er ontstaat dan een erfdienstbaarheid.
Staat een muur, schuur, uitbouw of ander gebouw een stukje op jouw grond? Dan kun je eisen dat het wordt afgebroken. Maar omdat dit je buren wel erg benadeelt, zal deze eis waarschijnlijk geen standhouden bij de rechter. Andere opties zijn:
- de benadeelde verleent tegen een vergoeding een erfdienstbaarheid aan degene van wie het gebouw is;
- de benadeelde draagt tegen betaling een deel van het erf over aan de buren.