naar DAS.nl

Geen verzekering nodig

Vaste en scherpe tarieven

Eigen specialist, goed resultaat

Samen weer door één deur

Conflict met je buren

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maar soms is er bonje, waardoor jouw woongenot minder wordt. Je buren plaatsen bijvoorbeeld een te hoge schutting, laten planten verwilderen of er is onenigheid over de erfgrens.

Overleg altijd eerst even met je buren, voordat je stappen onderneemt. Vaak lost een goed gesprek al een hoop op. Komen jullie er echt niet uit, dan helpen onze juristen je graag verder. Samen checken we je rechten en plichten.

Bekijk onze oplossingen > Veelgestelde vragen >
Wor­tels van plan­ten en bo­men

Als de planten van je buren over jouw tuin heen hangen, moet je eerst vragen of zij ze willen weghalen. Doen zij dit niet, dan mag je zelf de overhangende beplanting weghalen. Voor doorschietende wortels mag je dit direct zonder toestemming doen. Doe dit wel voorzichtig. Als je schade aanricht, kunnen je buren je hiervoor aansprakelijk stellen.

Toe­gang tot de tuin van je bu­ren

Wanneer je onderhoud hebt aan je huis of tuin, is het wel fijn als je er goed bij kunt. Als het nodig is, moeten je buren toegang geven tot hun tuin om jouw onderhoud goed uit te kunnen voeren. Overleg hier eerst over met je buren. Zij mogen dit namelijk ook weigeren, als ze bijvoorbeeld in dezelfde periode zelf werkzaamheden hebben aan hun huis.

Schut­ting van jou of van de bu­ren

Een schutting mag je plaatsen of weghalen, zolang het op je eigen erf is. Bij een gezamenlijke schutting heb je eerst toestemming nodig van je buren. Ook mag je de schutting schilderen, als dat aan jouw kant gebeurt. Wil je ook de kant van de buren schilderen? Overleg dat dan eerst even.

Heb je vragen of wil je liever even bellen? Bel ons op:

088 - 327 9841

ma. t/m vr. van 8.30 uur t/m 17.30 uur

  • Waar ligt de (erf)grens?
  • Wat is het recht van overpad?
Waar ligt de (erf)grens?

Een erfgrens is een denkbeeldige lijn die twee erven van elkaar scheidt. Een erfafscheiding is gemaakt van ondoorzichtig materiaal, zoals hout of steen. Een heg is dat niet. Als de erfafscheiding is geplaatst op de erfgrens, dan is dit gezamenlijk eigendom. Jij en je buren zijn dan allebei verantwoordelijk voor het onderhoud ervan.

Je buren moeten dus ook meewerken als jij iets op de erfgrens wil plaatsen. Houd er wel rekening mee dat dit achter je huis maximaal 2 meter hoog mag zijn, en voor het huis 1 meter.

Recht van overpad

Bij een recht van overpad maak je gebruik van een stuk grond om via je buren bij jouw huis te kunnen komen. Maar wel zo dat je buren hier geen last van hebben. Ook bij de verkoop van het huis blijft het recht van overpad gewoon bestaan.

Heb je discussie met je buren over het recht van overpad? Wij doen graag voor jou een juridische check of je in je recht staat.

Ook dit is Flexx van DAS
Groot en deskundig netwerk

Groot en deskundig netwerk van juristen
Onze juristen zijn gespecialiseerd in bijna ieder juridisch conflict. Zo is er meestal een jurist die jou kan helpen.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen achteraf

Vaste prijzen, dus geen verrassingen achteraf
Wij vragen een eenmalig en vast bedrag per oplossing. Zo weet je precies waar je aan toe bent, en heb je geen verrassingen achteraf.

Je betaalt alleen voor hulp die jij nodig hebt

Alleen betalen voor hulp die jij nodig hebt
Wij adviseren je graag welke stappen je kunt nemen. Welke stappen je wil nemen, bepaal je helemaal zelf.

>