Ik heb schade door mijn aannemer. Wat moet ik doen?
Als je vindt dat je schade hebt geleden door je aannemer moet je hem schriftelijk in gebreke stellen. De volgende punten moet je daarbij vermelden:
- - Een opsomming van de gebreken.
- - Een termijn waarbinnen je de aannemer de gelegenheid geeft om de gebreken te herstellen.
- - Dat je een derde partij inschakelt als de aannemer niet binnen de termijn de gebreken herstelt.
- - Eventuele uitstelling (opschorting) van je betalingen.
Houd er bij het uitstellen van uw betalingen rekening mee dat dit bedrag in verhouding moet staan tot de schade. Je mag dus niet € 10.000,- achterhouden, wanneer de schade zo'n € 1.000,- is.
In ernstige gevallen is het verstandig om een bouwkundig expert om een oordeel te vragen. Is de schade zo ernstig dat je eigenlijk niet kunt wachten met herstel? Geef je aannemer dan bijvoorbeeld 24 uur de tijd voor je een derde inschakelt en de aannemer hiervoor laat betalen.
Als de aannemer na de gegeven termijn geen actie heeft ondernomen én je hebt je aannemer hier vooraf over geïnformeerd, dan mag je het herstel laten uitvoeren door een andere partij. De aannemer moet dan de kosten betalen.
Let op: als je de schade laat herstellen, neem je het bewijs van de schade weg. Zorg daarom dat je de schade zo goed mogelijk vastlegt. Neem bijvoorbeeld foto's of verzamel getuigenverklaringen. Soms is het zelfs beter om eerst een procedure te starten. Een rechter kan de schade dan eventueel zelf bekijken.
Heb je zelf juridische hulp nodig? De juristen van Flexx van DAS staan voor je klaar.
Bekijk onze oplossingen