naar DAS.nl

Koopwoning

Een huis of appartement kopen is een grote stap. Er komen heel wat juridische kwesties om de hoek kijken. Ten eerste krijg je te maken met het koopcontract. Heb je al een koophuis? Dan is het handig om te weten wat je rechten zijn bij een burenruzie of onenigheid binnen de Vereniging van Eigenaren. Wat als je wilt gaan verbouwen? En wie krijgt de woning als je gaat scheiden? Voor alle zaken rondom je koopwoning kun je het beste advies vragen aan jurist die hierin is gespecialiseerd.

 

Vind een oplossing die bij je past

Een huis kopen

Bij het kopen van een huis komen heel wat juridische kwesties om de hoek kijken. Je krijgt te maken met allerlei rechten en plichten. Daarom is juridisch advies zowel vóór als ná het kooptraject verstandig. Om te beginnen is er het koopcontract. Zo’n contract moet goed worden opgesteld zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In een koopovereenkomst staat bijvoorbeeld wie er opdraait voor de kosten van verborgen gebreken. Want wat als die pas worden ontdekt als jij er al een tijdje woont? Laat jouw koopcontract dus controleren of opstellen door een jurist die hierin is gespecialiseerd. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Rechten en plichten bij een koopwoning

Als je een huis gaat kopen is het handig om te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Zo heb je bij het tekenen van een (voorlopig) koopcontract recht op een wettelijke bedenktijd. Sluit je een hypotheek af, dan kun je te maken krijgen met de Nationale Hypotheek Garantie. Ook als je al woningeigenaar bent, moet je weten wat je wel en niet met de woning mag doen. Wil je gaan verbouwen? Dan heb je mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Er bestaat daarnaast een juridisch verschil tussen een koophuis en appartement. Bij een appartement krijg je namelijk ook te maken met een Vereniging van Eigenaren, splitsingsakte en het appartementsrecht.

Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement koopt zijn er gedeelde ruimtes. Denk aan de gangen, liften en de entreeruimte. Deze deel je met de andere woningeigenaren in het pand. Er moet dan verplicht een Vereniging van Eigenaren (VvE) worden opgericht. Als eigenaar van een appartement wordt je automatisch lid van deze vereniging. Alle leden zijn samen eigenaar van het gebouw of de grond. Binnen zo’n vereniging kunnen conflicten ontstaan, waardoor je juridisch advies nodig hebt. Ook bij een bungalowpark of wanneer meerdere woningen samen deel uitmaken van één bouwkundig object (bijvoorbeeld omdat alle woningen gebouwd zijn op een parkeergarage) kan er sprake zijn van een VvE.

Scheiden en een koopwoning

Je hebt samengewoond en gaat uit elkaar. Wat gebeurt er dan met jullie koophuis? Ten eerste is het belangrijk wat je met elkaar hebt afgesproken. Ben je getrouwd? En ben je dat onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Ten tweede is het vraag of je in de woning wilt blijven wonen of niet. Ga je uit elkaar met een koophuis, dan heb je altijd juridisch advies nodig. Jullie kunnen daarvoor naar een mediator of je kunt een advocaat inschakelen.

Maartje Frankevijle
Jurist arbeidsrecht
Marc Ceelen
Jurist arbeidsrecht & contractueel recht
Suzanne Mollee
Jurist arbeidsrecht
Ramon van Lieshout
Jurist arbeidsrecht & onroerende zaken
Kyra ten Pas
Jurist contractueel recht
Anco Goldhoorn
Jurist contractueel recht

Direct hulp van ervaren juristen. Zonder verzekering.

Vaste prijzen. Geen verrassingen achteraf.

Tevreden klanten. Beoordeling van 4 sterren.

Vragen? Wij helpen je graag.
Hanan Drieƫnhuizen - Manager Adviesteam
>